La Ponderosa.. El barri més aïllat de Barcelona dissenya un pla urbanístic per integrar-se

Octubre 5, 2008

L’associació de veïns de Vallbona lluita perquè l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) no es limiti als terrenys de La Ponderosa

Rosa Díaz (El Punt)

El barri de Vallbona, el més aïllat de la ciutat de Barcelona, veu com una esperança la declaració de l’última finca amb producció agrícola de la capital catalana, La Ponderosa, Àrea Residencial Estratègica (ARE). Una esperança per deixar enrere mig segle d’aïllament respecte de la resta de la ciutat. Malgrat que la declaració de l’ARE prové de la Generalitat, el districte de Nou Barris ha pres la iniciativa i lidera una comissió que està treballant en el disseny d’aquest nou polígon residencial i en què participen l’associació de veïns de Vallbona i la coordinadora d’entitats de Nou Barris. L’associació de veïns defensa que l’ARE no es quedi només en els terrenys de La Ponderosa, perquè no es creï un barri nou separat, sinó que aprofitin altres terrenys existents per estendre-la.

La comissió que desenvolupa el projecte de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Vallbona –un projecte que preveu la construcció d’entre 1.500 i 1.800 nous habitatges; la meitat de promoció pública i la resta per al mercat lliure– ha celebrat fins ara tres trobades de treball en què ha tractat alguns aspectes del projecte que preocupaven el veïnat. Per exemple, que no es limités al terreny conegut per tothom amb el nom de La Ponderosa, l’última explotació agrícola que existeix dins el terme municipal de Barcelona. Situar la nova zona residencial a La Ponderosa va ser la idea inicial plantejada per la Generalitat, però amb les aportacions de diverses entitats de veïns i del districte ha quedat matisada.

L’ARE, doncs, no es limitarà a omplir amb nous blocs d’habitatges aquesta llenca de terreny situada entre el riu Besòs i l’autopista C-17; al contrari, la presidenta de l’associació de veïns de Vallbona, Zaida Palet, diu que s’ha aconseguit l’objectiu d’estendre els metres urbanitzables una mica per tot el nucli urbà de Vallbona amb l’objecte de fomentar la connectivitat entre la nova zona residencial que es crearà i el nucli antic del barri.

El camp de futbol del Racing Vallbona, els terrenys de la deixalleria –desconeguda per la majoria dels barcelonins i per aquest motiu infrautilitzada– i el revolt que fa el pont del Congost cap al barri seran terrenys també urbanitzables dins el projecte de l’ARE. A canvi de guanyar aquests espais, l’associació de veïns ha proposat que el 50% de l’horta de La Ponderosa es converteixi en un esplèndid hort urbà, mantenint d’aquesta manera el record de l’última explotació agrícola de Barcelona.

Per una altra banda, l’associació de veïns ha lluitat perquè el rec comtal –aquesta mil•lenària canalització d’aigua procedent de Montcada que encara abasteix l’explotació agrícola– quedi al descobert, convertida en una zona enjardinada pública. Construir nous habitatges significa obrir les portes a la possibilitat que augmenti en nombre la població i també els equipaments. En concret, el projecte significa urbanitzar una superfície que equival pràcticament a un terç del total del barri. En termes de població, la creació d’habitatge podria suposar multiplicar per tres l’actual cens.

AUGMENTAR LA POBLACIÓ

Vallbona és un barri en què hi viuen unes 800 persones, motiu pel qual els serveis bàsics –botigues, farmàcies i altres equipaments, així com els transports i la connectivitat amb altres barris– hi han estat escassos, per no dir inexistents. L’increment de la població pot reportar tot allò que escasseja al barri i la construcció de pisos suposarà l’obertura de nous equipaments. El projecte de l’ARE de Vallbona es troba encara en fase de treball, de manera que el districte de Nou Barris ha decidit no fer cap comentari al respecte. L’última explotació agrícola de Barcelona és coneguda amb el nom de la mítica sèrie Bonanza . Hi treballen un grup d’assalariats però sobretot abasteix de productes d’horta les parades que tenen els fills del propietari en diferents mercats de Barcelona. Hi passa el rec comtal i està situada a tocar de l’autopista C-17 i també de la benzinera que hi ha en aquesta via ràpida. Per l’altre costat té el riu Besòs i la via del tren de Montcada. Està situat dins el nucli urbà de Vallbona i disposa d’una gran esplanada, on hi ha un aparcament. L’associació de veïns va demanar que aquest espai qualificat d’equipament esdevingués urbanitzable per crear habitatge nou dins el nucli antic. Els metres d’equipament que es perden en construir en aquest espai es traspassen a La Ponderosa.

Deixa un comentari