Cal legalitzar el tancament de terrasses exteriors

Novembre 14, 2006

Carles TravéPresident de l’Associació de Veïns de Barcelona Àtics i Terrasses (Avbat) “Cal legalitzar el tancament de terrasses exteriors” Una entrevista d’Alícia Tudela 

D‘entre les moltes plataformes que han aparegut a la nostra ciutat als últims anys, una de les més lluitadores és l’Associació de Veïns de Barcelona-Àtics i Terrasses (Avbat). Una entitat que sobresurt per agrupar una gran quantitat d’associats. El motiu: respondre a una pressió mai coneguda de l’Ajuntament en forma de multes. Dos anys d’existència en els quals destaca la celebració de dos fòrums que pretenen profunditzar en la problemàtica que els uneix.  – Per quina raó es constitueix l’associació? La gran quantitat de tancaments fets a les terrasses i balcons de Barcelona, 76.000 en façana exterior i 225.000 incloent-t’hi façana posterior i patis de llum, ha portat a una mobilització dels veïns afectats perquè l’Ajuntament considera aquestes actuacions il·lícites. A més, la informació que reben les famílies de les instàncies municipals és poc clara i insuficient. D’altra banda, hi ha massa normes excessivament complexes per a persones no versades en termes arquitectònics o urbanístics. Per això, davant d’aquesta situació, un grup d’afectats vam decidir associar-nos i crear una pàgina web (www.vecinosbarcelona.com).  

Com funciona i com s’organitza l’associació? Els eixos vertebradors de l’associació són la junta i la web, bàsica com a eina de comunicació amb els nostres socis i d’informació al veïnat. De tota manera, també organitzem reunions informatives als locals de la Favb dirigides, sobretot, a gent gran que no està habituada a informar-se mitjançant les noves tecnologies.  Quin és el principal objectiu? Volem defensar els veïns i veïnes de Barcelona amb tancaments exteriors, agredits per l’Ajuntament per l’aplicació aleatòria d’ordenances municipals que considerem obsoletes. A més, creiem que cal establir una nova normativa adaptada a la nova realitat social de la ciutat i aconseguir, així, la legalització de tancaments exteriors, nous o ja existents, de terrasses i balcons.  

Quin procediment segueix l’Ajuntament a l’hora d’aplicar les multes? Hi ha certa permissivitat per part del consistori, perquè en comptades ocasions actua d’ofici. Gairebé sempre ho fa com a conseqüència d’una denúncia prèvia. D’aquesta manera, l’Ajuntament intenta fer complir l’ordenança mitjançant multes que considerem aleatòries i d’import desproporcionat. En aquest sentit, des de la nostra associació defensem la legalització, sota unes condicions, és clar.  Quines? És molt important que no impacti negativament en el paisatge urbà, garantint l’homogeneïtat de la façana, i que guardi una harmonia de colors i materials i, sobretot, que no suposi l’obstrucció de cap desguàs ni d’altres elements veïnals. Pel que fa als materials, cal que estigui format per una estructura d’alumini i vidre, de caràcter temporal i desmuntable. I és molt important que el projecte sigui aprovat per la comunitat de veïns.  

Quina creu que és la intenció de l’Ajuntament amb aquesta actitud? S’està afavorint la proliferació d’aquestes denúncies, moltes vegades sense que la veritable raó sigui urbanística. Això genera friccions i odis veïnals, que no ajuden gens a fomentar el civisme i sí al deteriorament de la convivència.  S’han dirigit a l’Ajuntament d’alguna manera per fer-los saber les seves propostes? Ens hem dirigit vàries vegades a l’anterior alcalde, sense resposta. Sí que se’ns ha atès des de la gerència d’urbanisme. Com que sempre ens deien que era molt difícil fer una nova ordenança, des de l’associació vam presentar, el passat mes de maig, una normativa, recolzada per més de 60 associacions veïnals. Es van comprometre a donar-nos una resposta en un termini de dos mesos, però encara no ens han dit res. Tampoc, i per segon any consecutiu, han volgut participar en una taula rodona amb representants dels grups municipals de l’ajuntament, en el marc del II Fòrum Barcelona d’Àtics i Terrasses, celebrat enguany.  

Per què la gent va fer aquesta reforma? Les causes han estat diverses. Hi ha famílies que ho han fet per evitar la contaminació ambiental i acústica. En aquest sentit, cal tenir en compte que vivim en una ciutat on el percentatge d’habitatges amb molèsties de soroll és un 40% superior a la mitjana estatal i el d’habitatges amb problemes de contaminació atmosfèrica, és un 32% més alt. Altres persones ho han fet perquè han volgut ampliar casa seva.  A quin tipus de barris afecta més? Davant el silenci municipal pel que fa al nombre de cobriments existents a la ciutat, l’associació va fer un estudi estadístic, dirigit per un professor de la Universitat Pompeu Fabra i un professor de l’escola de negocis EADA, entre els mesos de juny i setembre de 2005. Aquest estudi demostra que el tancament de terrasses i balcons és una pràctica estesa en tots els districtes de la ciutat, tot i que sí que podem trobar zones d’especial incidència, com poden ser la Meridiana, el passeig Zona Franca, carrer Badal, Gran Via de les Corts Catalanes, Gran Via de Carles III o Travessera de les Corts.  

Quin és el per fil del veí afectat? La immensa majoria de la nostra associació és propietària d’un pis, normalment petit, i en tots els casos han fet un tancament de terrassa o balcó amb materials lleugers, sense modificar cap part estructural de l’edifici. Molts d’ells solen ser àtics, que normalment són els pisos més petits de la finca i disposen de terrassa.  Han tingut ja sancions i expropiacions per part de l’Ajuntament? No existeix, per part de l’Ajuntament, una informació clara i amb un protocol establert ni de quantia de sancions, ni de durada de procediment. Calculem que menys de 200 veïns dels més de 200.000 afectats han rebut sancions de quantitats elevades. L’Ajuntament es mostra inflexible i va pujant la quantia de les multes que, normalment, van dels 300 als 3.000 euros, però poden arribar als 30.000. Davant d’aquesta situació, molts dels socis desisteixen i eliminen el tancament. Per aquesta raó, no hi ha pràcticament, casos d’execució subsidiària.  

Retrat

Multat per protegir-se

Carles Travé va néixer a L’Hospitalet de Llobregat l’any 1965. És Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona (UB), Postgraduat en Direcció de RRHH i Màster en Gestió de la Qualitat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Durant la seva infantesa va impregnar-se d’associacionisme a l’associació de veïns del barri de Sant Josep, al seu Hospitalet natal. És un dels 200 ciutadans que l’Ajuntament ha sotmès a una persecució implacable penalitzant el cobriment de la terrassa corresponent al seu àtic. Davant l’amenaça d’una nova sanció de 3.000 euros, va optar per desmuntar la fusteria metàl·lica instal·lada, perdent la inversió realitzada. Travé, junt amb els seus veïns i veïnes, fa fundar l’Associació de Veïns de Barcelona-Àtics i Terrasses- (Avbat), de la qual n’és el president des de fa dos anys.

Anuncis

4 Respostes to “Cal legalitzar el tancament de terrasses exteriors”

 1. Elvira Says:

  Buenos días

  Ayer el ayuntamiento de BCN me notificó una orden de derribo del cubrimiento de la mitad de mi terraza que ya tiene 5 años. Me gustaría saber si ya ha prescrito el delito ya que son unas obras sin licencia y si no es así cuanto suelen tardar en venir a derribar.Si tuvierais algún teléfono de contacto os lo agradecería. Muchas gracias

  • anna Says:

   Hola yo tengo el mismo problema! Este asociacion existe todavia?? Parece que no tienen nada en la web desde 2006 – si alguien sabe lo que has pasado con l’Associació de Veïns de Barcelona-Àtics i Terrasses me lo podrias decir? annagreve@gmail.com

   gracias, anna

 2. Eva Says:

  Hola, jo fa 9 anys que tinc un tancament a la terrassa i en el meu cas s’ha decidit fer la façana i llògicament la comunitat de veïns a fet els tràmits per la subvenció, el tema es que el tècnic de la Generalitat, per poder aprovar-la, segurament ens obligarà a treure’l i volía saber si hi ha alguna manera de legalitzar-lo, ja que un assessor jurídic del RACC em va dir que al cap de 6 anys prescriu, pero no tinc clar qué això em serveixi per res. Segur que funcionen a dit!!

  • Gregori Says:

   Hola Eva,

   Tal i com et va dir l’assessor jurídic del RACC si han passat sis anys des de que vas fer el tancament i l’Ajuntament no ha actuat contra el mateix la seva il·legalitat està prescrita i, per tant, no et poden obligar a treure’l!!

   Salutacions,


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: