SOS Monuments demana al fiscal que protegeixi la Casa Batlló

Novembre 29, 2006

• El col.lectiu diu que la finca contigua tapa l’immoble de Gaudí

 La Casa Batlló (esquerra), a tocar de l'edifici en rehabilitació a la cantonada d'Aragó i passeig de Gràcia. Foto:  ELISENDA PONS
La Casa Batlló (esquerra), a tocar de l’edifici en rehabilitació a la cantonada d’Aragó i passeig de Gràcia. Foto: ELISENDA PONS

JORDI SUBIRANA
BARCELONA

SOS Monuments demanarà a la fiscalia que actuï per protegir la Casa Batlló, al passeig de Gràcia, d’una presumpta agressió al patrimoni cultural. L’objectiu és aconseguir que l’ajuntament expropiï les quatre últimes plantes de l’edifici contigu, aprofitant que l’empresa Hines el rehabilita, i que tapa la finca de Gaudí.
L’associació que presideix Salvador Tarragó presentarà al fiscal els informes tècnics, històrics i legals perquè, si ho creu oportú, obri un expedient i iniciï accions. Segons SOS Monuments, les plantes són un atemptat visual al patrimoni que fa inintel.ligible l’obra. Les quatre plantes tapen el llom del drac que abans era visible des de gairebé tot el passeig de Gràcia.

OBRA LEGAL
Les quatre plantes es van aixecar els anys 60, durant l’alcaldia de Porcioles, de manera que la finca va passar de cinc a nou pisos. Tot i ser una aberració estètica, l’obra va ser legal i ho segueix sent, segons fonts municipals. Pel que fa a l’obra actual, la norma permet mantenir la configuració si els treballs són de rehabilitació i no de reconstrucció o obra nova. L’ajuntament va afegir que “jurídicament” no pot iniciar una expropiació, ja que la finca té un ús residencial i no d’equipament.
Tarragó va recordar ahir que el 2005 la Generalitat va aprovar la delimitació de l’entorn de protecció, cosa que comportava la suspensió de la tramitació de les llicències de parcel.lació, edificació o enderroc a la zona afectada, i la suspensió de les ja concedides. L’ajuntament va precisar que la llicència de Hines és correcta, ja que és per rehabilitar.
Al febrer van aparèixer 80 fissures al soterrani i la planta baixa de la Casa Batlló. Un arquitecte contractat per l’administració va concloure que eren causades per les vibracions de les obres a la casa contigua. Les últimes 45 fissures, inspeccionades d’ofici fa uns dies per Urbanisme i Patrimoni, són “fruit de l’assentament de l’obra adjacent”, segons l’ajuntament, cosa que l’arquitecte va avisar que passaria. No s’hi van trobar esquerdes (més gruixudes que les fissures), però la Casa Batlló va denunciar que n’hi havia.

Deixa un comentari