Signes de revolució al centenari de la Setmana Tràgica pintats a Barcelona

Juliol 27, 2009

Una vintena d’esglésies de Sarrià, el Poblenou, Gràcia, Sant Gervasi, Raval, l’Eixample, Sant Andreu i el Clot van aparèixer el diumenge de Santa Anna amb pintades reivindicatives a la façana. Els Mossos d’Esquadra diuen que investigaran el cas i han confirmat que de moment no s’ha cursat cap denúncia respecte a aquesta qüestió, però no descarten que es puguin presentar. Es veu que han estat uns radicals anomenats La Gallinaire els que han exalçat l’esperit de la setmana tràgica, la revolta popular que va arrencar el 26 de juliol de 1909 a Barcelona: una protesta contrària a la mobilització de reservistes de l’Exèrcit per part del Govern central per lluitar en la guerra del Rif, al nord del Marroc, que va acabar amb la crema de diverses esglésies, entre altres incidents.

Pintades que deien “Aunque no arda, la Iglesia apesta”, “Revolución” o “Stop abusos sexuales del clero” s’han pogut veure a façanes i portes de diverses esglésies de Barcelona. Els de La Gallinaire van intentar que ahir no es fessin les misses típiques de diumenge, i els de l’arquebisbat han posat el crit al cel per tot plegat i apel•len a la democràcia per defensar la llibertat de culte. La democràcia, però, també aixopluga la llibertat d’expressió, i encara que fer pintades a les parets de ben segur que no és la manera més cívica d’expressar-se no deixa de ser una manera de manifestar una actitud que està a l’ordre del dia en una efemèride simbòlica. I també una manera de provocar que l’acció tingui ressó mediàtic.

De moment sembla ser que cap partit polític s’ha posicionat al respecte. En aquests casos l’estat laic es posa a la corda fluixa. Amb l’església hem topat. Potser el PP diu que és una bretolada indigna. Però les bretolades es fan gratuïtament i en aquest cas s’han fet amb una tesi de fons. Els altres no en diran gran cosa, i és el més correcte, evidentment, però no deixa de ser ben curiós perquè normalment per una cosa per l’estil en la que l’església no hi tingués res a veure se n’hauria fet molt més enrenou. Perversitats del poder.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: