L’Ajuntament cobra menys d’un 20% de les sancions per incompliment d’ordenança

Juliol 18, 2009

Quatre de cada deu multes de trànsit tampoc es recapten, malgrat els convenis amb l’agència tributària de la Generalitat

(El Periódico)

Barcelona El got mig ple o mig buit. Pel govern de Jordi Hereu, el nivell de recaptació de multes i tributs de la hisenda municipal de Barcelona és «satisfactori», tret de les sancions per incompliment de les ordenances, que se situa en un percentatge inferior al 20%. Pels grups de l’oposició, la falta d’eficàcia sancionadora del consistori està provocant greuges entre els ciutadans i una sensació d’«impunitat» a l’hora de vulnerar les normes. La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, va admetre ahir que els registres de cobrament de les infraccions es van situar l’any passat entre un 19,8% en el cas d’ordenances com la de civisme i d’un 59,4% pel que fa a les multes de trànsit. Per contra, l’Ajuntament ingressa sense problemes un 98% dels impostos que paguen els barcelonins.

Montserrat Ballarín es va emparar ahir, en el marc de la comissió d’Hisenda i Pressupostos de l’Ajuntament, en diversos preceptes legals i teoremes recaptatoris en el moment de presentar el balanç sobre l’eficàcia del consistori a l’hora de «dissuadir» els infractors de les ordenances i codis vigents a la ciutat. La regidora va explicar que passen tres mesos des de la imposició d’una multa fins a la seva entrada al sistema de cobrament, que l’administració disposa de quatre anys de termini abans que caduquin les sancions i que l’«esperança de cobrament» de les infraccions «correctament notificades» arriba al 95% de mitjana en el cas dels tributs i dels «fulls grocs» que lliuren els agents de la Guàrdia Urbana als conductors que vulneren el codi de circulació. Tot plegat, per acabar reconeixent que l’executiu bipartit se sent impotent per fer complir algunes de les ordenances que imperen a la capital, en especial la de civisme. «Hi ha hagut un esforç tècnic, encara que el resultat no és el que ens agradaria, però tenim recorregut perquè l’ordenança és jove i estem enfortint els procediments», va afirmar Ballarín.

Els números que va detallar parlen per si sols. De les més d’1,8 milions de multes que els inspectors de l’Ajuntament i els agents de la policia local van incoar l’any passat, tan sols se’n van cobrar, en el mateix exercici, poc més de 641.000. Algunes han passat a la relació d’expedients tancats aquest any, però els percentatges d’eficiència no varien –vegeu la columna adjunta–. Ballarín va posar l’accent en l’elevat percentatge de liquidació de tributs (del 98%) i en el relatiu pel que fa a les sancions de trànsit (59,4%), però va haver d’admetre «dificultats intrínseques» en el cas de les multes per infracció de les ordenances. «Els infractors són peculiars», va dir la regidora, amb referència al fet que molts són estrangers o no declaren a les autoritats ni el domicili o la documentació personal. Ballarín va avançar que el govern estudia diversos mecanismes per incrementar el pagament de les multes per actes incívics, com per exemple «notificar als estrangers a través dels consolats» o aplicar la liquidació immediata que ja utilitza en el cas de les infraccions de trànsit. «El sistema de notificació és del segle XIX. Calen reformes legals», es va queixar la responsable d’Hisenda.

L’autocrítica implícita de l’executiu no va suavitzar les embranzides de l’oposició. CiU i el PP van coincidir a denunciar que el baixos registres en el cobrament de les sancions provoquen una «discriminació» envers els barcelonins que paguen els impostos i genera una «sensació d’impunitat» als incívics. «Si no hi ha voluntat política ni eficàcia administrativa per cobrar les multes, a més d’impunitat, s’afebleixen les ordenances, va manifestar la representant de CiU, Sònia Recasens

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: