DONANTS D’IDEES JA PRESES

Juliol 11, 2009

(Editorial)

Ens diuen els de l’Ajuntament de Barcelona que ens fem donants d’idees en tot el tema de la reforma de l’avinguda Diagonal. La idea és bona perquè deriva del plantejament que es fan els governants sobre el dret a participar que reclamem els ciutadans cada vegada que es du a terme un projecte amb el qual no n’estem del tot contents. Ara cal fer obres a la Diagonal en el tram comprès entre la plaça Francesc Macià i la plaça de les Glòries amb l’objectiu de reduir el transport privat, reforçar i reordenar el transport públic, i prioritzar i incrementar l’espai per als vianants. S’està desenvolupant un procés participatiu i tot plegat finalitzarà amb una consulta ciutadana. Això és el que diuen.

Les eleccions són d’aquí a poc i preveuen que si cauen just quan la ciutat estigui potes enlaire col·lapsada de cotxes que no poden circular per la Diagonal, les crítiques estaran assegurades i, previsors com són i experts com han arribat a ser després de tants anys de ser amos i senyors del Consistori, es refugien legítimament en un procés participatiu pel qual sempre podran dir que han fet el que havien de fer i el que han decidit els barcelonins i barcelonines implicats en el procés participatiu. I els qui no hauran participat no tindran dret a rèplica.

Mentre hom fa l’enquesta té certa sensació de ser tractat d’obtús idealista que espera que un dels principals eixos de la ciutat es converteixi en un punt de trobada de veïns amb molts espais verds, aire fresc, ple de ciclistes i d’infants fent volar estels i xisclant de joia. Demanen si estem d’acord en garantir la mobilitat de tothom; qui hi pot estar en desacord? Quina utilitat té aquesta pregunta? També et pregunten què voldries fer amb els arbres. I amb el tramvia. I amb els autobusos. I si prefereixes passejar pel centre o pels costats. Però la pregunta clau no la fan: i els cotxes? Els cotxes ni els mencionen donant per sobreentès que l’objectiu del projecte és reduir el transport privat, cosa que està molt bé i que és tan sostenible i tan ecologista que fa goig, però en un procés participatiu no es poden acotar ni les necessitats ni els punts de vista de ningú. Fins i tot caldria tenir l’opció de demanar que no es facin les obres i que tot es quedi tal com està.

El reclam és fer-te donant d’idees. L’objectiu és que el procés participatiu els serveixi de paraigües davant les crítiques i les queixes, inevitables en tota actuació de tal magnitud. El projecte canviarà en funció del que diem? Quan surtin els resultats i s’omplin la boca de tenir en consideració la voluntat de la ciutadania podrem opinar, ara de moment el que cal dir és que l’enquesta sembla feta a mida per recolzar el projecte que ells tenen previst i, segurament, redactat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: