L’allau d’obres agreuja la crisi a les botigues i els restaurants de BCN

Juny 28, 2009

• L’ajuntament no ofereix ajudes, però replica que les intervencions dinamitzaran l’economia
• Els comerciants demanen més informació per afrontar les 340 actuacions previstes a l’estiu

(El Periódico)

S’han convertit en un motor d’ocupació local i en la llavor d’una futura ciutat millor, però són un càstig per al comerç i la restauració en un moment ja delicat pel flagell de la crisi. L’allau d’obres als carrers de Barcelona, on a l’estiu n’arribaran a coincidir fins a 340, fa caure, en molts casos en picat, la facturació dels negocis afectats per la proximitat de tanques, rases i maquinària fins al punt de derivar en tancaments i situacions molt delicades per als comerciants. Aquests reclamen amb urgència una informació més àmplia i més anticipada sobre els calendaris d’obres per poder prendre mesures contra la caiguda de les vendes.

Els treballs que alteren tant les rutes dels vianants com les dels vehicles travessen de cap a cap la ciutat, en forma de millores de vials, rases per renovació de serveis i creació de nous espais. Des de l’intercanviador de Provença-Diagonal (que suma quatre anys de treballs), fins a les afectacions pels túnels de l’AVE que han retallat l’espai públic a Sants i la Sagrera, passant per la reforma de la Gran Via, el dipòsit pluvial d’Urgell, la nova avinguda de Roma, la reurbanització de desenes de petits carrers, General Mitre, plaça de les Glòries i una infinitat, la xifra s’ha disparat per efecte del pla Zapatero per activar l’ocupació. Només les intervencions actuals en aquest concepte (amb ajudes estatals) ja sumen més de 200 obres, a les quals s’afegiranmoltes altres en les pròximes setmanes, encara que no totes afecten la via pública.

I si les molèsties sempre generen queixes entre els veïns i comerciants, l’actual conjuntura econòmica ha multiplicat l’efecte dels habituals perjudicis. Amb el consum ja a la baixa, els negocis són encara més sensibles als factors externs. El perjudici arriba per múltiples fronts, sigui perquè les tanques o rases compliquen l’accés a les botigues o restaurants, o impedeixen que aquests muntin les seves terrasses, o perquè generen tal quantitat de pols i soroll que espanten els clients de la zona.

PLANIFICACIÓ / El president de la Fundació Barcelona Comerç, que aglutina els eixos comercials de la ciutat, Joan Mateu, admet que les obres «són importants i necessàries» però certifica que quan un carrer està afectat «s’hi transita menys i, per tant, es ven menys». Davant aquest mal inevitable, i vist que la llei que preveia descomptar una part de l’impost d’activitats econòmiques ja no els serveix, perquè aquest ha estat pràcticament eliminat, el col·lectiu reclama, com a mínim, informació exacta i anticipada per poder organitzar-se. D’aquesta manera, els afectats podrien preparar campanyes promocionals per mirar de compensar el greuge, fins i tot planificar les seves vacances en l’etapa de més afectació i, sobretot, poder realitzar amb exactitud les seves comandes i preparació d’estocs.

El sector de la restauració pateix el mateix mal, especialment a l’estiu, quan les terrasses suposen un important reforç. Les obres suposen la retallada o supressió de desenes d’espais per a les vetlles d’estiu.
Els comerciants es queixen que l’avís d’obres arriba normalment quan la temporada ja està en marxa i les seves compres de gènere no tenen marxa enrere. En aquests casos, es veuen molt perjudicats per l’acumulació de productes sense sortida.

El regidor de Comerç i de Promoció Econòmica, Jordi William Carnes, assumeix la incomoditat que suposen les obres però assegura que l’ajuntament posa en marxa tots els mecanismes possibles per minimitzar els danys. Tant amb la planificació més òptima, que permeti simultaniejar obres en una mateixa zona, com amb l’impuls de la comissió d’obres, que en l’actualitat ja es reuneix un parell de vegades a la setmana amb l’objectiu d’organitzar calendaris i informar els afectats. Aquest grup integra tant personal de mobilitat com de districtes i diferents tècnics. El regidor assegura que a mitjà termini es produeix un benefici per a la comunitat i que els mateixos afectats acostumen a veure’s compensats amb les millores en el seu entorn.
No obstant, en alguns casos no es pot apel·lar a la paciència. L’associació d’afectats de l’entorn de Rosselló (que sumen quatre anys d’obres) ja està vivint els primers tancaments de comerços, després d’haver patit una vertiginosa caiguda de vendes i un infern de pols, soroll i problemes d’accés i mobilitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: