LA BARCELONA APARADOR I LES ALTRES BARCELONES

Juny 7, 2009

(Editorial)

Des de fa anys se’ns ha explicat que tots els districtes de Barcelona són igual d’importants, que tots es mereixen els mateixos serveis, les mateixes infraestructures, els mateixos privilegis. Se’ns diu que a tots els districtes se’ls dóna el mateix tractament, en la mesura del possible. I pel que ve al cas, “en la mesura del possible” és la clau de tot plegat, perquè dóna marge fins i tot a no fer res.

En certa manera és lògic i normal que hi hagi grans diferències entre els barris barcelonins. En primer lloc, vivim en un món desequilibrat on les tendències negatives arriben a totes les escales. A més, vivim en una ciutat amb una llarga història a l’esquena, i si per exemple Sant Gervasi era segles enrera un indret idíl·lic on els burgesos s’hi feien construir torretes d’estiueig, és raonable que a dia d’avui el barri continuï essent una zona benestant. De la mateixa manera, i sense deixar de situar-nos a la part alta, si a Nou Barris no sovintegen les cases amb magnòlies al jardí ni les finques envoltades de tanques de buguenvíl·lees és perquè als anys 60 el desarrollismo va crear una necessitat de mà d’obra que es va veure resolta amb l’onada de treballadors que van arribar a una Barcelona amb uns problemes d’habitatge que s’escapaven de les mans de les autoritats del moment. I el resultat de tot plegat va ser la proliferació del barraquisme i dels barris d’autoconstrucció a llocs com Nou Barris, entre d’altres zones perifèriques.

Feta palesa la realitat, preguntem-nos per què, amb tants anys de democràcia social i progressista, tot continua tan igual. Certament hi ha hagut millores en els districtes menys agraciats a conseqüència, sobretot, de les reivindicacions de les associacions de veïns que encara ara actuen amb força però en una direcció menys clara i massa polititzada, però com és que si des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha treballat “per fer arribar Barcelona a tots els racons de la ciutat” els resultats no brillen per la seva evidència?

Posem un exemple: els parcs. Els parcs són un element que dóna benestar als ciutadans. No són vitalment necessaris si els comparem amb el transport públic o els centres d’assistència primària, però són convenients en una ciutat dura i grisa com la nostra. Als barris rics hi ha molts parcs, moltes places i molts jardins, i tots ells estan ben cuidats, amb els seus caminets, els seus grans arbres, i les zones de joc netes. A més, s’hi fan parcs nous, com el de Joan Raventós, a dalt de tot de Major de Sarrià, que fa goig de veure, amb tanta roca natural i tantes plantes. Als barris en vies de desenvolupament, en canvi, la zona verda costa més de trobar. Potser és una afirmació massa sensacionalista però sembla ben bé que els parcs que es projecten de nou o es reformen els facin procurant que “no els puguin fer malbé”, i per això els fan de ciment i formigó, i que “no fomentin la inseguretat ciutadana”, i per això els fan oberts, sense obstacles, sense quasi arbres.

La Barcelona que s’ensenya a l’aparador evoluciona més ràpid que la que hi ha a la rerebotiga, que s’ha quedat apartada i marginada. Però no hi ha ni dues ni tres categories de ciutat, Barcelona és una i plena, i el que és preocupant és que els responsables no ho assumeixin i no canviïn d’estratègia. Estan consolidant entorns socials impossibles amb els que serà difícil assumir els reptes que ens vénen, i tot és qüestió de plantejament: per molt que diguin, no tracten igualitàriament els diferents barris i, el que és pitjor, no tracten de la mateixa manera a les persones que hi viuen. Però ja se sap, mentre facin el que fan “en la mesura del possible”, anem venuts.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: