Reivindicació de l’ús del castellà en una exposició de l’Ajuntament

Març 23, 2009

Dues butlletes de participació ciutadana exhibides en la mostra ‘Fent’, sobre el programa d’acció municipal (PAM), es queixen que els impresos municipals són només en català. Un altra de les aportacions ciutadanes seleccionades conté un missatge xenòfob. Fonts municipals asseguren que la tria no ha estat deliberada i que s’analitzarà el material per si cal retirar-lo

M. Ferrando / S. Barroso (Avui)

“También en castellano” i “queremos el castellano en todos los impresos oficiales” són dos missatges de reivindicació de l’ús del castellà com a llengua vehicular de l’Ajuntament de Barcelona, i es poden veure a l’exposició Fent, sobre el programa d’actuació municipal (PAM), organitzada per la mateixa corporació local i visitable a la mateixa seu principal de la institució. La mostra, anunciada a la televisió, es pot visitar des del 16 de març a la Sala Ciutat.

Els missatges descrits estan estratègicament situats a la vista dels visitants en unes vitrines. Els dissenyadors de l’exposició han col•locat de forma ordenada una tria d’algunes de les 48.000 butlletes que, segons la corporació, els ciutadans van enviar durant els mesos d’octubre i novembre del 2007 a l’Ajuntament. En aquests impresos els habitants de la ciutat expressaven de manera anònima la seva opinió sobre diversos àmbits (habitatge, convivència, turisme, barris…).

Fonts de l’Ajuntament han assegurat a l’AVUI.cat que la tria ha estat “totalment aleatòria”. Tanmateix, dues de les quatre o cinc úniques butlletes que es poden llegir –la resta, amuntegades, queden tapades per les primeres– són aportacions populars que reclamen la presència del castellà.

A més, en un altre butlleta es llegeix un missatge xenòfob: “No es pot viure en els domicilis amb els immigrants en els pisos i a les escales, és un perill. Ells són els marrans, bruts en els carrers, fora aquesta gent que no és Espanya” diu el text, escrit també en castellà.

L’Ajuntament ha anunciat que, tot i que no hi ha cap intencionalitat en la tria del material, la mostra es revisarà i es retiraran les butlletes amb missatges que els responsables de l’exposició considerin inapropiats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: