Ciutat Vella i Gràcia accentuen el desequilibri polític en la distribució de les subvencions

Març 21, 2009

Creixen un 16,5% en els districtes on el PSC i ICV-EUiA tenen majoria i baixen un 7,9% en els feus de l’oposició

(El Punt)

Un augment del 58% en les subvencions a les entitats cíviques de Ciutat Vella, paral•lelament a una disminució del 30% en els ajuts pel mateix concepte a Gràcia, ha accentuat el desequilibri entre territoris de la ciutat –que fa anys que denuncien els grups de l’oposició– en favor dels feus electorals de l’executiu bipartit que presideix Jordi Hereu. En els cinc consells municipals on el PSC i ICV-EUiA són hegemònics la partida de subvencions creix un 16,5%, mentre que als cinc districtes on la majoria pertany a CiU, al PP i a ERC disminueix un 7,9%. Des del govern es nega qualsevol intenció «partidista» en el repartiment dels ajuts, i s’ha indicat que les variacions d’enguany responen a moviments dins dels capítols pressupostaris dels districtes.

És una polèmica que es repeteix any rere any quan s’obre el termini perquè els particulars i les entitats ciutadanes puguin demanar subvencions a l’Ajuntament per desenvolupar les seves activitats de servei a la comunitat: les enormes diferències en les quantitats que el govern de la ciutat assigna a cadascun dels deu districtes. En la convocatòria pel 2009, que s’ha tancat aquesta setmana, els desequilibris s’han accentuat a causa de les significatives variacions que experimenten dos consells municipals. A Ciutat Vella, on el bipartit té majoria, els ajuts augmenten d’un 58,4% a causa, segons han manifestat portaveus de l’executiu, de la incorporació en la partida de subvencions «d’activitats relacionades amb escoles i festes majors que estaven en altres capítols». Una explicació similar es produeix en el cas de Gràcia, en què la suma de representants de CiU, del PP i d’ERC és majoritària, però amb un important matís ja que aquí els ajuts disminueixen un 30,2%. «Per primera vegada, els diners destinats a la festa major van per la via d’un conveni amb les entitats organitzadores i es treuen de les subvencions», han indicat les fonts del govern consultades. En altres casos, com Sant Martí –feu dels socialistes i dels ecosocialistes i que registra un increment del 10,4%– s’apel•la a un major volum en la demanda d’ajuts i, en termes generals, respecte a les oscil•lacions en altres territoris, la justificació és el «criteri» del regidor del districte. Sigui com sigui, les dades del decret d’alcaldia del 13 de febrer, que recull la distribució de les quantitats destinades a entitats sectorials i a associacions veïnals, evidencien que en els cinc districtes en què els dos integrants del bipartit són les forces més votades a les eleccions locals –Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí– el volum total de les subvencions s’incrementa enguany un 16,5%, fins a arribar als 3.095.667,11 euros. En canvi, als altres cinc territoris on les preferències electorals dels barcelonins es decanten a favor de les tres formacions de l’oposició –Eixample, Gràcia, les Corts, Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi– els ajuts baixen un 7,9% i se situen en un import total d’1.405.416,98 euros. El contrast s’accentua més si tenim en compte que la partida anomenada «àmbit de districte» ha crescut respecte de l’exercici del 2009 un 7,06%, i ha superat els 4,5 milions d’euros, tot i quedar encara lluny de les subvencions «de ciutat» –destinades a grans projectes que van més enllà d’un territori concret– que han augmentat un 8,5% i han ultrapassat el llindar dels 9 milions d’euros. Com s’assenyala en el gràfic adjunt, els percentatges de repartiment de les subvencions no tenen cap correspondència amb els indicadors de població i s’ajusten més als de renda per càpita. Crida l’atenció que l’únic districte –Nou Barris– on el PSC té majoria absoluta s’emporti una quarta part dels ajuts.

Atenció preferent a la cultura i els esports
La projecció de Barcelona com a referent internacional de la cultura i de les competicions esportives continua sent el fil conductor dels ajuts que atorga directament l’Ajuntament a entitats cíviques i a empreses promotores d’espectacles. Dels 9.071.527,52 euros previstos en el decret d’alcaldia del 13 de febrer que regula la tramitació de les subvencions «de ciutat», a les activitats culturals es reserven 4,38 milions, mentre que les nombroses associacions esportives de la capital poden aspirar a un fons d’1,6 milions. És a dir, aquests dos àmbits s’emporten 2 de cada 3 euros pressupostats, i la tercera part restant se l’han de repartir les entitats que treballen en les altres nou àrees subvencionades: drets civils, salut, medi ambient, civisme i convivència, dones, joventut, immigració, i participació i associacionisme. El capítol dedicat als immigrats, però, és dels que més creix, passant de 437.500 euros el 2008 a 650.000 euros en la convocatòria d’enguany (un 48% d’augment). El segueix la partida destinada a acció social, que s’incrementa de 302.634 euros a 398.027,53 (31%). En els dos casos, el consistori ha volgut posar el seu gra de sorra a l’esforç que desenvolupen les organitzacions sense ànim de lucre per minvar els efectes de la crisi sobre els col•lectius més vulnerables de la societat barcelonina.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: