BCN trigarà un any a reposar els arbres que va tirar el vendaval

Març 21, 2009

Els 1.249 troncs caiguts als carrers se substituiran tots, però no els dels parcs
Els 120.000 € en danys s’hauran de pagar en part amb el pressupost del 2010

Jordi Subirana (Avui)

La imatge, per una altra part habitual, d’escocells buits en alguns dels principals carrers de Barcelona es pot allargar com a mínim un any més. Aquest és el temps calculat per l’ajuntament per acabar de replantar els arbres que van caure durant el vendaval del 24 de gener passat. La raó d’això és que les destrosses van ser molt importants, amb gairebé 3.000 afectacions, i que els costos de l’operació es disparen i no poden ser assumits únicament amb el pressupost que Parcs i Jardins té previst per a aquest any.

Dels 2.882 arbres tombats pel temporal o que van patir danys greus, 1.249 eren al carrer. Segons fonts municipals, aquests es replantaran tots. En aquests moments, les brigades municipals –alguns treballadors van indicar que s’ha hagut de contractar més personal per afrontar l’excés de feina, cosa que es nega des de l’empresa Parcs i Jardins– estan acabant de retirar els arbres amb problemes. Aquesta part dels treballs durarà algunes setmanes més.

TRÀMITS LLARGS
La intenció és començar la replantació al carrer com més aviat millor, encara que els tràmits de la compra dels arbres nous i la recerca de la millor època per plantar cada espècie –en general, el període ideal és des de l’octubre fins al març– alenteixen l’operació. Fonts sindicals van explicar que molts plàtans tan propis dels carrers de Barcelona seran substituïts per lledoners, uns arbres més forts i resistents.

Una altra de les raons que impediran culminar la replantació aquest any són els elevats costos. El consistori calcula que pujaran a més de 120.000 euros. Per tant, s’haurà de finançar una part de la renovació amb el pressupost de Parcs i Jardins de l’any que ve.

Segons la regidoria de Medi Ambient, dels 1.533 arbres que van resultar afectats i que estan situats en zones boscoses i en parcs, només se’n replantaran els que siguin estrictament necessaris, en part per evitar incrementar encara més les despeses.

Algunes de les zones més castigades es troben a Collserola –entre els diferents municipis de la serra van caure uns 60.000 arbres–, i als parcs del Laberint d’Horta, el Guinardó, Els Tres Turons i Güell, on un mes i mig després del vendaval encara hi ha emplaçaments boscosos que continuen tancats al públic.

RISC D’INCENDI
Les branques i els troncs d’arbres que s’acumulen a les zones forestals de la ciutat després dels temporals suposen un greu perill davant de l’arribada de l’estiu pel risc d’incendi. L’ajuntament, malgrat això, va garantir que els boscos i els parcs s’acabaran de netejar aquesta primavera i que el perill de foc no serà més elevat que anys anteriors.

En d’altres boscos de Catalunya, la neteja va començar dilluns passat. Un miler d’aturats contractats per la Generalitat s’encarreguen de portar a terme els treballs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: