L’ofensiva d’obres al Raval posa en alerta els comerciants

Març 8, 2009

Els projectes previstos als quatre costats del barri fan témer als botiguers un descens de les vendes
El districte promet informació dels talls de carrers per evitar col.lapses en la càrrega i descàrrega

(El Periódico)

Obres pels quatre costats. La reforma del mercat de Sant Antoni, les de les places del Macba i de la Gardunya i la construcció d’una nova seu de la Seguretat Social davant de l’avinguda de les Drassanes amenacen de tancar el Raval i els seus veïns. La coincidència en el temps d’aquests projectes, que afectaran les entrades i sortides del barri, inquieta especialment els comerciants de la zona davant d’un més que probable descens de les vendes.

Els responsables del gremi recorden que pateixen tradicionalment problemes d’aparcament i que ja comencen a notar la disminució del negoci per la crisi. Les obres se sumaran a aquests greuges, i per això, tal com explica Enric Sánchez, president de l’Eix Comercial del Raval, han tingut diverses reunions amb el districte per conèixer les afectacions previstes als carrers.

La reforma de la plaça de la Gardunya, que implicarà el tancament del pàrquing durant uns quants anys, serà una de les obres que ocasionarà més inconvenients. Els treballs han començant amb la desviació de canonades i serveis als voltants de la plaça i no acabaran fins al 2012.

El districte s’ha compromès a informar els comerciants sobre els talls i les restriccions de la mobilitat, setmanes o dies abans que passin, perquè puguin prendre mesures preventives.

Les obres afectaran el trànsit als carrers del Carme, l’Hospital i Floristes de la Rambla. Els paradistes d’aquesta zona estan convençuts que les vendes baixaran fins a un 40%. “Haurem de recolzar-nos en la venda a restaurants perquè molts clients deixaran de venir”, explica l’encarregada d’una peixateria. Els restauradors de la plaça també s’han mostrat molt preocupats, perquè, envoltats d’obres, veuen perillar el futur dels seus negocis. “El projecte és molt guapo, però molts clients vénen en cotxe i el deixen al pàrquing que ara es tancarà. Tampoc podrem tenir la terrassa, així que patirem, encara que hem rebut un bon tracte del districte, que ens donarà un local nou en condicions avantatjoses”, explica Josep Sojo, propietari del bar Ra.

“El que més ens preocupa és la càrrega i descàrrega. Ja tenim molts problemes i de ben segur que ara s’agreujaran. Fa dos anys que arrosseguem pèrdues de vendes i això serà la gota que farà vessar el got”, denuncia Alfon- so Márquez, vocal de l’associació de comerciants del Raval.

D’altres inconvenients que hauran de suportar els comerciants i veïns són els generadors elèctrics que s’instal.laran en algunes obres, a més a més de les molèsties habituals de pols i sorolls. “La preocupació majoritària és si els estrets carrers del Raval podran absorbir la circulació dels cotxes i camions quan es comencin a tallar algunes vies a fora i a dins del barri. El problema és que si tallen un carrer gairebé no queden alternatives”, explica Yolanda Artero, propietària d’una bugaderia al carrer del Carme.

El districte de Ciutat Vella reconeix que les obres de la plaça de la Gardunya i les de les Drassanes poden causar complicacions, però són imprescindibles per a la millora del barri. La construcció de la nova seu de la Seguretat Social i d’Hisenda ja ha estat adjudicada i tindrà una durada aproximada de 20 mesos. La plaça de la Gardunya encara té pendents alguns expropiacions i Foment de Ciutat Vella, l’empresa pública supervisora del procés, espera que comencin a executar-se abans que acabi l’any.

El districte assegura que dels quatre plans que coincidiran durant mesos, la reforma de la plaça dels Àngels, on hi ha el Macba, serà la que afectarà menys el trànsit. La renovació prevista per impedir l’skate consistirà en obres menors d'”urbanisme preventiu” que no afectaran la vida del barri.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: