La poca vergonya

Març 8, 2009

De què serveix la llei de la memòria històrica si els símbols franquistes encara estan presents en alguns carrers o casernes?

Quadern de ciutat, Lluís-Anton Baulenas (Avui)

A Barcelona passen situacions polítiques difícilment comprensibles. Potser perquè, sent com és el Cap i Casal, tot es magnifica a l’hora de jutjar-ho. Sobretot, si es tracta de la simbologia. Ara mateix, ens trobem que el ple municipal del districte de l’Eixample ha acordat que l’estàtua de la Victoria (la dels uns sobre els altres), el famós llapis de la cruïlla de Diagonal amb passeig de Gràcia, sigui retirat en compliment de la llei de la memòria històrica. És curiós que el compliment d’una llei s’hagi de refermar amb una votació d’un ple municipal de districte. Una llei és una llei i el que s’ha de fer és ordenar que es compleixi.

Però en fi, tornem al monument en qüestió. No cal recordar la seva història. Però sí que cal recordar que l’acord del ple de l’Eixample s’ha pres amb l’abstenció del PP. Per què abstenció? I per què no en contra? La política del PP a Barcelona és així, erràtica. I després s’estranyen quan a les eleccions els va com els va: per sistema no volen votar mai al costat dels altres grups quan es toquen símbols que recorden vagament la idea de pàtria espanyola. Però alhora no tenen el valor de votar-hi en contra.

El monument a la Victoria haurà viscut, ben plantat i erecte, en una de les cruïlles emblemàtiques de Barcelona, més de setanta anys. Què més volen? I la llei, per a què serveix? I quan protesten per l’absència de la bandera espanyola en el pal del balcó d’alguns ajuntaments, per què no protesten amb la mateixa força per l’incompliment d’una llei orgànica de l’Estat (l’Estatut) que ordena que en els edificis oficials han d’onejar també les dues banderes? Han vist cap senyera a Capitanía? I a les comissaries? I a les casernes de la Guàrdia Civil? No, oi? Doncs jo tampoc. També s’abstindria, el PP, si la Generalitat instés al compliment de l’Estatut vigent en aquesta matèria? És el mateix que en la proposta del departament de Cultura d’obligar la indústria del cinema a distribuir la meitat de les pel•lícules en versió catalana (doblada o subtitulada). Al costat de Ciudadanos, s’hi oposen perquè hi veuen intervencionisme. És d’una simplicitat que fa envermellir: tots els països intervenen en la cultura. Ho fan els francesos, ho fa el govern espanyol… Però si vol fer-ho la Generalitat, aleshores hi troben massa intervencionisme.
En el fons, amb actituds com la del PP de l’Eixample de Barcelona, el que s’aconsegueix és minar definitivament la confiança dels ciutadans en el sistema polític. S’hi veu clarament que l’interès prioritari és el del partit. No el de la ciutat. Si haguessin votat negativament a la retirada del monument a la Victoria, la sensació, és curiós, hauria estat la contrària: tancats, però sincers.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: