La pudor fa refer el clavegueram de Diagonal Mar i el Besòs

febrer 16, 2009

Faran obres per modificar els pendents i augmentar la velocitat dels cabals
La sequera de l’any passat va contribuir a augmentar les males olors Un estudi sobre la depuradora detecta la pudor del subsòl

Maria Favà (Avui)

El grup d’investigadors que van elaborar l’informe sobre la pudor de la depuradora del Besòs van descobrir també, de passada, que les clavegueres del Poblenou, el Besos i Diagonal Mar també fan pudor, i en alguns moments més que la mateixa depuradora, que és quelcom que saben des de sempre els veïns d’aquests barris.

La constatació dels investigadors de l’empresa holandesa Odournet, que van fer el treball sobre la depuradora per encàrrec de l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient, ha influït en la decisió de l’Ajuntament d’invertir una partida del pla Zapatero, 3,1 milions d’euros, per arreglar una part de les clavegueres de la zona.
Tot i que dos dels barris afectats, Diagonal Mar i el Besòs, son relativament nous, les clavegueres no tenen prou pendent -en part perquè estan molt prop del mar-. Amb aquestes obres s’intentarà modificar els desnivells i així augmentar la velocitat dels cabals que porten. Entre d’altres mesures, col•locaran en les canalitzacions subterrànies cubetes de gres que resisteixen més bé l’erosió i ventilaran millor les clavegueres.

També se sanejaran els grans col•lectors que passen per sota dels carrers Bac de Roda, Selva de Mar i Prim per damunt del carrer Taulat.

A més dels diners del pla, dins de les actuacions de la xarxa de clavegueram 2008-2011 hi ha una partida de 2,35 milions d’euros per construir un nou eix col•lector en aquesta zona per al desguàs de les aigües pluvials de la conca de Diagonal Mar. Serà la segona fase del col•lector Andrade-Agricultura i conduirà les aigües recollides al carrer Cantàbria, aigües amunt del carrer Guipúscoa, cap al mar. Haurà de salvar la barrera física que suposa el túnel del metro de la L2.

La depuradora, menys
Els investigadors van constatar també que mentre la depuradora anava disminuint els efluvis que tant molesten els veïns a mesura que s’anaven introduint millores en les seves instal•lacions, les clavegueres de la zona cada vegada feien més pudor. I van elaborar un mapa de la pudor que procedia del subsòl i que es el que reproduïm en aquesta pàgina.

Aquest treball d’investigació sobre la pudor va començar la tardor del 2007 i va durar un any, durant el qual hi va haver un període llarg de severa sequera. La falta de pluja va fer que la brutícia s’acumulés a les canonades subterrànies que no tenien prou pendent per arrossegar-la cap el mar. La sequera va coincidir en el temps amb el final del boom de la construcció que en la zona del Poblenou i del 22@ ha estat molt activa fins a l’any passat. Tota l’aigua del freàtic que es bombejava de les obres es llançava directament al clavegueram i això, que per una banda era molt criticat per antiecològic, era beneficiós per a les conduccions subterrànies, perquè contribuïa a mantenir-les netes.

Aquests dos factors, la sequera i l’aturada de la construcció, van influir de manera important en l’augment de la pudor, que els veïns van denunciar repetidament fins que va començar a fer fred. El llarg hivern, de moment, ha calmat la indignació.

Anuncis

Una resposta to “La pudor fa refer el clavegueram de Diagonal Mar i el Besòs”

  1. mari carmen Says:

    a casa dels meus pares no es pot respirar de la pudor a merda que entra per les finestres; viuen a cami antic de valencia cantonada bach de roda…
    els calers per aquestes coses es destinen a festes, cotxes oficials i rellotges o que??


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: