El famós afany recaptatori (i 2)

febrer 10, 2009


L’invent de l’Àrea Verda segons les hores i els llocs fracassa. Havent-hi places lliures per aparcar hi ha qui s’estima més fer-ho en doble fila

Lluís-Anton Baulenas (Avui)

Avui en dia, qualsevol acció que contravingui les ordenances castigada amb multes, automàticament és titllada de sospitosa i col•locada en una mena de sac que ho recull tot que és un suposat i diabòlic “afany recaptatori”. ¿Algú s’ha aturat a pensar que malament anirien les coses si la vida dels ajuntaments depengués de l’obtenció de fons basada en l’espoli al ciutadà? No té gens de lògica. Ara bé, a partir d’aquí, poden fer-se mil matisos.

La setmana passada posàvem l’exemple de la grua. Dèiem que era imprescindible, però que cobrar el mateix a tothom acabava per ser injust ja que, sent com és una multa molt cara, les situacions que la justifiquen són d’allò més diverses. I que, per tant, hauria d’haver-hi un barem que comencés per un preu més baix i acabés en un altre de molt més alt. Que tothom pagui el mateix és socialment injust perquè el que té més diners pot permetre’s el luxe d’infringir més la llei. En qualsevol cas, i hi insistim: no hi veiem afany recaptatori.

Dissortadament, la nostra sensació és que la raó de fons encara és més feble: castigar per la via econòmica igualitària (el mateix preu, per la mateixa cosa, per a tothom) és la més fàcil. És la tradicional. La de sempre. A un ajuntament com el de Barcelona, per rebaixar la sensació ciutadana que a falta d’altres mitjans utilitzen la via de les multes per finançar-se, se li pot demanar una mica d’imaginació.

L’invent de l’Àrea Verda, per exemple, positiu en general, segons les hores i els llocs, fracassa. Es dóna la incongruència que, havent-hi places lliures per aparcar, n’hi ha que s’estimen més fer-ho al costat en doble filera per no pagar, ja que el preu de l’Àrea Verda és absurdament car. Argument municipal? El mateix que amb la grua: cal que surti a compte el manteniment de les màquines i del personal controlador. És un error perquè amb l’Àrea Verda no estem parlant de penalitzar una infracció sinó d’implantar una iniciativa municipal. I la gent, en general, l’accepta, però s’adona que era i és (per als usuaris de fora de la zona, esclar) massa car en comparació al servei que et donen. Et diuen des de l’Ajuntament: és que si l’Àrea Verda fos més barata, la gent hi deixaria el cotxe tot el dia. Mentida. I si algú ho fa, llavors sí, que li clavin una bona multa.

Si, tal com vam proposar per a la grua, també s’hagués fet un barem escalat de preus que penalitzés l’ús indegut de l’Àrea Verda (a partir d’una xifra inicial molt més barata), la sensació del ciutadà que el municipi només es mou per afany recaptatori segur que baixaria. I el més curiós és que, probablement, l’Ajuntament acabaria guanyant-hi diners. Repetim: una mica d’imaginació sense grans esforços (la tecnologia actual ho permetria sense problema).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: