Càritas de BCN ja té una llista d’espera de gairebé 2.000 pobres

febrer 1, 2009

L’entitat està desbordada i alerta que no podrà respondre a totes les demandes d’ajuda
L’augment de l’atur ha saturat els cursos d’orientació i formació laboral de l’oenagé

Rosa mari Sanz (El Periódico)

Les oficines de Càritas Diocesana de Barcelona no donen l’abast. Si l’any passat l’oenagé va tancar l’exercici amb un augment del 48% de les peticions respecte al 2007, les previsions per a aquest encara són més preocupants. L’entitat ja té una llista d’espera de 1.856 persones i alerta que no podrà atendre totes les demandes, centenars de les quals, les que més pugen, són per rebre ajudes per poder cobrir necessitats com menjar, pagar rebuts o el relloguer d’una habitació.
Des de l’organització estan constatant els últims mesos un canvi de tendència que es mantenia els últims vuit anys. Malgrat que la majoria de persones que es dirigeixen a Càritas segueixen sent immigrants, actualment els usuaris de nacionalitat espanyola ja representen el 25%, quan al llarg del 2007 van ser el 21%. La principal resposta a aquesta variació, explica el director de l’oenagé, Jordi Roglà, és el notable augment de l’atur, una situació que, a més a més, deixa en plena indefensió la majoria dels forans que recorren a l’entitat, ja que al no tenir papers no disposen de subsidi de desocupació.

Per això, han reforçat els grups de formació laboral, molts dels quals estan vinculats a borses d’ocupació, i n’han incorporat de nous per adequar-se a les diferents realitats. Per exemple, cada vegada hi ha més dones marroquines que busquen per primera vegada un lloc de treball a l’haver-se quedat els seus marits, principalment del sector de la construcció, en atur, i elles són les principals usuàries dels cursos de castellà i català. A més també hi ha els tallers d’electricitat per a homes que busquen una alternativa al totxo.

Però aquests tallers d’orientació laboral i formació, un total de 69 de diferents, ja estan al cent per cent de la seva capacitat a causa de l’augment d’una mitjana de prop del 50% de les peticions per participar- hi. I a diferència de fa uns tres mesos, quan l’accés podia ser immediat, ara hi ha una llista d’espera per poder assistir-hi i Càritas estima que possiblement abans del setembre ja no podrà atendre tothom. Tampoc a qui s’hi adreça per demanar diners, una ajuda directa que l’any passat va ser d’1,5 milions d’euros (enfront dels 900.000 euros del 2007), principalment, per cobrir les necessitats bàsiques. No obstant, aquesta quantitat representa una mica menys del 10% del pressupost anual d’aquesta organització, destinada, principalment, a treballar en pro de la reinserció.

MÉS FAMÍLIES
El panorama, doncs, es perfila aquest any de color negre, explica Roglà, que mostra també la seva preocupació pel nombre creixent de famílies que es dirigeixen a les seves oficines. Si el 2007 representaven el 57% dels atesos, el 2008 van ser el 64%, i han augmentat sobretot les monoparentals, una tendència que Càritas preveu que anirà lamentablement a l’alça, així com les demandes de tornada als països d’origen de persones immigrants que han vist fracassar el seu projecte migratori. I, sobretot, usuaris que recorren a les parròquies per demanar aliments. Davant d’aquest panorama, l’entitat demana a l’Administració una aposta decidida acompanyada de pressupostos extraordinaris per fer front a la recuperació de les persones pobres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: