El barri de la ‘quinta forca’

gener 26, 2009

MORT • El 1445 s’hi van instal•lar els patíbuls on s’executava els condemnats 45 ANYS • La presó de dones s’hi va traslladar el 1963 AÏLLAT • La inversió de la llei de barris n’intenta frenar la degradació

Maria Favà (Avui)

“La Trinitat Vella es caracteritza per la degradació física i social. Es troba pràcticament aïllat i separat de la resta de la ciutat per grans vies i infraestructures que actuen com a modernes muralles que provoquen, a més, un alt nivell de contaminació acústica i ambiental”, fixava la memòria del departament de Política Territorial i Obres Públiques en justificar els 8,7 milions d’euros que la llei de barris va destinar a aquesta zona el 2006. La galdosa definició està encara penjada a la pàgina web del govern.

Aquí no s’acaben les floretes que els estudiosos dediquen al barri. Diuen que si Barcelona es dividís en 38 zones sociològiques, la Trinitat Vella ocuparia el lloc 33è en alfabetització, el 32è en atur, el 31è en esperança de vida, el 33è en necessitats socials i el 35è en capacitat econòmica. Des de començaments del segle XX és un dels racons de la ciutat que rep més immigrants. Ara hi estan censats 8.000 veïns i s’estima que hi ha uns 1.000 no censats que sempre acaben d’arribar. Els marroquins són el col•lectiu més nombrés de nouvinguts.

La mala fama d’aquest barri no és nova. A l’Alta Edat Mitjana hi havia cinc forques jurisdiccionals al voltant de Barcelona on es penjava els condemnats. La que estava més allunyada del nucli de la ciutat era al coll de Finestrelles, el punt més alt del turó que avui és la Trinitat Vella. I d’aquí sembla que ve l’expressió de quelcom que està molt lluny.

Fins aquí, la llegenda. La realitat és que l’any 1445 s’hi van concentrar totes les forques jurisdiccionals de Barcelona i es diu que l’emplaçament d’aquests patíbuls estava molt a prop d’on cinc-cents anys més tard, el 1963, es va aixecar l’edifici que va servir de presó de dones primer i de centre de menors després.

El coll de Finestrelles va formar part del municipi de Sant Andreu de Palomar fins que el poble va ser annexionat a Barcelona el 1897. El nom de Trinitat ve de la capella del mateix nom que es va consagrar l’any 1413. Durant la Guerra del Francès la capella va desaparèixer, probablement cremada.

Com la majoria dels terrenys que envoltaven Barcelona, la Trinitat va ser una zona de conreus i masos fins a mitjans del segle XX. Es van començar a fer edificis d’habitatges durant la II República pels emigrants de la Catalunya interior, l’Aragó i Múrcia. Una segona onada d’immigrants, aquest vegada d’Andalusia, s’hi va assentar durant la dècada dels cinquanta. Les vinyes van ser substituïdes per blocs d’habitatges, alguns molt precaris i d’altres directament il•legals, com el que es coneix com les Cases del Governador. Les conseqüències de la construcció anàrquica (esquerdes, aluminosi…) i de la mala planificació s’han arrossegat fins ara.

La Trinitat és un turó de 150 metres i l’últim contrafort de la serra de Collserola. A la part més alta és on es va construir la presó que va ser també un focus de problemes i protestes veïnals, sobretot quan les dones preses van ser substituïdes pels joves convictes.

El desenvolupisme dels primers anys seixanta també incideixen negativament en el barri. A l’alcalde Josep Maria de Porcioles li agradaven molts les autopistes urbanes i en fer allargar la Meridiana, el barri va quedar partit en dos: la Trinitat Nova i la Vella. La cicatriu de la Meridiana mai més no s’ha pogut cosir malgrat les bones intencions dels urbanistes de l’època democràtica.

La Trinitat Vella no ha deixat mai de ser la quinta forca en el sentit menys criminal del terme. La majoria dels ciutadans de Barcelona no l’han trepitjada mai. A alguns, potser els sona perquè hi ha una estació de metro de la línia 1 que porta el nom del barri. O pel nus de la Trinitat on conflueixen les rondes. Al mig s’hi va construir un parc, el millor equipament que ha tingut mai el barri, però que també està aïllat entre vies ràpides.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: