L’Ajuntament de Barcelona es gastarà 62 milions d’euros per renovar l’enllumenat

gener 20, 2009

El consistori revisarà o substituirà 29.600 punts de llum des d’ara fins al final del mandat per millorar-ne l’eficiència

(El Punt)

L’Ajuntament de Barcelona es gastarà en els dos anys i escaig que resten de mandat 62 milions d’euros per renovar l’enllumenat. El consistori preveu, d’una banda, modificar 23.000 punts de llum per optimitzar-ne el rendiment i reduir l’anomenada contaminació lumínica, i de l’altra, canviar íntegrament 6.600 focus més que fins ara funcionaven amb llum de vapor de mercuri i que passaran a fer-ho amb bombetes de vapor de sodi, més eficients i que emeten menys radiació ultraviolada. L’Ajuntament, que aposta per focalitzar la llum cap a terra i no cap al cel, per aprofitar-la millor, també preveu racionalitzar i adaptar als horaris d’ús la llum als parcs i ampliar a totes les nits la il•luminació dels principals monuments de la ciutat, limitada ara als caps de setmana.

+ L’avinguda del Paral•lel, ahir al vespre. Foto: ORIOL DURAN
Durant molts mesos, l’Ajuntament ha fet front a una intensa campanya des d’alguns sectors i mitjans de comunicació que insistien en el dèficit lumínic de la ciutat. El consistori ho ha negat una vegada i una altra, i ahir li va tocar compaginar el manteniment d’aquest argument amb la presentació d’un pla de millora de l’enllumenat amb una inversió digna d’una aposta estel•lar i que es podria interpretar com una capitulació. Per això la tinent d’alcalde de Medi Ambient, l’ecosocialista Imma Mayol, va justificar la magnitud de la despesa amb dos arguments. Un, el de la recerca de l’excel•lència, és a dir que «Barcelona està ben il•luminada» i que ara el que es vol és «millorar». L’altre, que il•luminar millor no vol dir il•luminar més. Tot això, és clar, a més de la preceptiva adaptació a la normativa, que obliga a substituir les proscrites bombetes de llum blanca, de mercuri, per les de llum groga, de sodi, que amb el mateix consum donen quasi el doble de llum. A Barcelona ja n’hi ha 89.354 de les segones, però encara en queden 22.856 de les primeres, que seran eradicades des d’ara fins al 2011.
El tros més gran del pastís inversor el formen les substitucions integrals de 6.600 punts de llum, que s’enduen 49,6 dels 62 milions previstos al pla. Aquestes actuacions, que inclouen la substitució de tot el fanal i també de la línia d’alimentació, afecten 183 carrers, entre els quals hi ha vies tan concorregudes com ara el passeig de Colom, l’avinguda Diagonal o els carrers Independència, Consell de Cent, Mallorca o Ausiàs Marc. Els nous fanals continuaran sent de models diversos, però el consistori estudia reduir el nombre de models, que actualment supera els 200, una «barbaritat», per Mayol.
12,1 milions es destinen a la renovació de 19.300 làmpades i el canvi de 3.700 lluminàries, és a dir, els capçals dels fanals. En total, 23.000 intervencions amb la intenció d’augmentar-ne l’eficiència, principalment mitjançant una millor focalització, fent que la llum estigui dirigida allà on calgui i evitant que es dispersi cap al cel. La substitució o l’apantallament de lluminàries té precisament aquesta finalitat: redirigir els feixos lumínics.
En aquesta mateixa línia de racionalització i optimització del rendiment lumínic, el pla preveu també la implantació de reguladors de flux, que permetin atenuar la llum en funció de la claror, o de sistemes que permetin apagades parcials. L’objectiu és reduir la potència instal•lada, que és de 21.409 kW, sense que això suposi una reducció de la llum. La idea d’enllumenar la via pública amb LED com els que ja es fan servir als semàfors continua en estudi. Hi ha proves pilot previstes en alguns carrers del 22@ i també en la rehabilitació del Teatre Grec.
La revisió afecta també els parcs. L’enllumenat se centrarà en els camins de pas i es concentrarà en els horaris d’obertura. Quan estiguin tancats, només funcionarà l’enllumenat necessari per garantir la seguretat. La inversió prevista per aquests retocs als parcs és de 173.000 euros.
El pla presentat ahir també preveu actualitzar l’enllumenat ornamental i el dels monuments i edificis representatius. El consistori vol ampliar a totes les nits aquest tipus d’il•luminació, limitat ara als divendres, dissabtes i diumenges. La decisió, però, es prendrà en el marc d’una taula de treball amb diversos agents socials que ha de concretar les actuacions i que Mayol confia que comenci a reunir-se el febrer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: