El barri de Navas perd una plaça

gener 5, 2009

(Avui)

Els veïns denuncien que perdran espai públic i que els blocs taparan la visió i la ventilació
El discricte va permutar el terreny, i al·lega que ara és sòl privat edificable

De vistes a la plaça a vistes al totxo. Els veïns del carrer Biscaia, 372 i també de l’entorn del carrer Palència segueixen en peu de guerra per evitar el que ja sembla inevitable, que la plaça de la Guineu del barri de Navas passi d’acollir bancs i arbres a ser la base per a dos edificis de nou plantes i un petit espai públic obra de la constructora Metrovacesa.

La plaça de la Guineu ja no pertany a l’Ajuntament, que el 2007 la va permutar amb Renta Corporación per adquirir una de les naus del complex fabril Fabra i Coats. Després, la nova propietària de la plaça la va vendre a Metrovacesa, que va projectar tres edificis de nou plantes. Davant l’oposició veïnal, el districte va pactar un nou pla de millora urbana a finals del 2007, que és el que està pendent d’execució: dos edificis i un espai verd per als veïns en compensació per les molèsties.

Però molts veïns no accepten el “regal”. L’Eva Ferrera alerta que “els edificis taparan la visió, no permetran la correcta ventilació dels nostres pisos ni la il·luminació natural”, i denuncia que l’ajuntament “vengui terreny públic quan el barri està mancat d’equipaments i espais verds”. Ara, amb la plaça ja tapiada, s’impedeix l’accés dels vianants i dels serveis d’emergència. Els veïns temen que una vegada construïts els edificis persisteixin els problemes greus de seguretat.

Una plaça inventada

L’Ajuntament recorda que no tots els veïns estan en contra del nou pla urbanístic, i adverteix que la plaça de la Guineu compta amb permís d’edificabilitat des del 1976, i que encara que els governs anteriors han fet de l’espai una plaça pública amb arbres i mobiliari urbà, sempre ha estat destinat a habitatges.

Respecte a la possibilitat de fer marxa enrere, el districte de Sant Andreu és contundent: “La plaça no és pública, són solars privats edificables. Tot i així vam aconseguir que la constructora cedís un espai al veïnat i que fes un edifici menys. Alguns veïns veuran un edifici en comptes d’una plaça per la finestra, però no hi podem fer res”.

Els veïns, en canvi, creuen que l’Ajuntament senzillament “s’ha venut una plaça com si fos de la seva propietat i no dels ciutadans”, diu l’Eva Ferrera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: