El final de Can Tunis va fer créixer el tràfic de drogues al barri

Desembre 4, 2008

La pineda que envolta la zona sinistrada serveix de refugi a heroïnòmans
Traficants de l’entorn alertats per la deflagració van llençar cocaïna per la finestra

Un vell activista civil de Gavà, amb l’emoció vençuda per la impotència, confessava ahir a la tarda –entre visita i visita als seus amics hospitalitzats– que potser aquesta tragèdia posarà per fi el barri de Ca n’Espinós a la llista de prioritats de les administracions.

El conflicte ve de lluny. Però la demolició de Can Tunis, a Barcelona, ja fa quatre anys, va provocar una dispersió dels camells de l’heroïna i de la població creixent de toxicòmans, que van trobar en les pinedes de la serra del Garraf que protegeixen el barri de Ca n’Espinós un bon lloc on instal.lar-se.

COVES NATURALS
Conegut popularment com la masia per l’edifici històric del mateix nom que el barri que li va donar origen, la zona del seu entorn té una successió de coves naturals a prop d’un rierol que sempre baixa sec. Allà han creat la seva llar un grup d’heroïnòmans deteriorats pel consum, que se separen poc dels seus subministradors. Dues vegades a la setmana l’associació Àmbit Prevenció hi aparca una de les seves furgonetes d’assistència per fer intercanvi de xeringues i atenuar els danys en el col.lectiu de toxicòmans.

La presència de la droga a Ca n’Espinós és tan real que després de la deflagració els Mossos van trobar 190 grams de cocaïna, 90 grams de substància per al tall –serveix per adulterar la droga i incrementar-ne el pes– i 200 grams d’haixix. La droga havia volat des d’alguna finestra quan es va produir el sinistre i els agents la van trobar sense propietari al carrer. Segurament hi va haver qui va confondre el soroll de la deflagració amb el so dels subfusells dels Mossos quan esbotzen portes per fer batudes. Altres van tenir temps d’amagar-la en un lloc segur durant els primers minuts de confusió.

Quan els Mossos d’Esquadra es van desplegar a Gavà, ara fa un any, els veïns de Ca n’Espinós els van demanar que tallessin el flux de toxicòmans. A diferència de Can Tunis, on els heroïnòmans accedien discretament en l’únic autobús que els traslladava directament al supermercat de la droga, a Gavà la majoria arriben en tren o en autobús, i alguns inicien una processó pel centre de la població fins a la masia. Una desfilada que va provocar queixes veïnals i que va forçar la policia autonòmica a muntar controls intermitents a la carretera principal d’accés al barri per dissuadir els compradors.

REBEL.LIÓ DELS GITANOS
Però això no ha estat més que un tènue apòsit en una ferida que fa massa temps que sagna. Durant un temps, un grup de famílies gitanes que vivien al barri van fer un tímid intent de rebel.lar-se contra els traficants. “Ens ofeguem. I el pitjor no és pas que no puguem respirar. El pitjor és que estem condemnant els nostres fills a no tenir cap més sortida que el tràfic o el consum de drogues”, va comentar fa pocs mesos un d’aquests gitanos a aquest diari.

Aquell intent va quedar ofegat per les amenaces dels traficants i per les promeses incomplertes de l’administració local, que va assegurar que hi hauria solucions urgents. Entre el paquet de mesures urgents per calmar la ferida hi havia la decisió d’aixecar la futura comissaria dels Mossos de Gavà al barri de Les Ferreres, pròxim a Ca n’Espinós, que amb anterioritat també havia patit el flagell de la droga. El nou equipament policial està en obres i no està previst que s’inauguri abans de finals del 2009.

Però la proximitat policial no resoldrà els conflictes que pateixen els veïns de Ca n’Espinós “Cal arremangar-se, tenir la dignitat de reconèixer que existeix un problema i tenir la voluntat de solucionar-lo. Ningú ha dit que sigui fàcil. Però ens mereixem que, com a mínim, ho intentin”, resumeix un veí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: