LA SOBREREGULACIÓ ABSURDA DE L’ESPAI PÚBLIC

Novembre 24, 2008

(Editorial)

Tants caps, tantes opinions, si fa no fa. Els grafits creen controvèrsia, n’hi qui els considera una manera de viure, n’hi ha qui els troba art, n’hi ha qui gaudeix veient-los estampats per murs i façanes, n’hi ha qui opina que embruteixen i n’hi ha qui creu que són una blasfèmia contra la ciutat.

Barcelona als anys noranta era un referent per a grafiters d’arreu del món que pelegrinaven per la ciutat pintant al carrer. Encara se’n pot veure el rastre si ens hi fixem, sobretot al casc antic, al Raval i als barris perifèrics. Si bé algunes persones no hi troben el punt d’art urbà, ningú no pot negar que l’interessant dels grafits és la seva interactuació amb l’entorn, l’esperit crític, l’espontaneïtat, la transgressió, la ironia de la realitat. En una paret fosca i vulgar que ningú mai no miraria hi ha el dibuix d’un gos trist amb un gran interrogant a sobre. Potser no és art amb majúscules, però és una petita genialitat. A Sant Andreu, als murs de l’entorn de l’estació de rodalies de davant el Parc de la Maquinista, barrejats amb pintades absurdes i motius escatològics hi ha creatives meravelles que en el seu conjunt donen autenticitat a l’entorn. I com a Sant Andreu, a mil altres llocs.

Què és millor, estèticament parlant, una paret blanca, un plafó publicitari o un grafit? Depèn de la paret i depèn del grafit, això és evident. Per tant, cal regular de forma lògica i normal aquest art urbà, deixar clar a on es pot pintar i a on no, deixar clar què és un grafit i què és una pintada. Però aquest esforç ha sobrepassat els límits creatius del govern de l’Ajuntament de Barcelona i s’ha passat de tenir un capteniment d’oferir facilitats als grafiters a posar tots els impediments i a ficar-los dins el mateix sac dels qui pinten un cor amb un “te quiero Mari” o un cul amb una mosca. L’ordenança de civisme prohibeix qualsevol pintada o mural i castiga als infractors amb multes de fins a 3.000 euros. D’ençà que va entrar en vigor, el gener del 2006, s’han interposat per aquest motiu més de 53.000 denúncies i 4.000 multes.

Els grafiters ja no pinten als carrers, si més no als carrers de la nostra ciutat. Potser han anat a Girona, on l’Ajuntament els acredita i els facilita murs, o a Bilbao, on es potencien els murals de cara a fer-ne posteriorment un recorregut turístic, o a Lisboa, o a Berlín o a Nova York o a qualsevol ciutat mitjanament avançada i adaptada a la realitat. Hi ha coses que no cal saber-ne massa per veure-les a venir; a Barcelona s’ha prohibit pintar a les parets i els artistes grafiters sense ànim de pagar multes per fer quelcom que de cap de les maneres consideren un delicte han abandonat. Amb tot, els murs i les parets no llueixen immaculats. Potser algun polític orgullós de l’ordenança que va parir se’n fa creus perquè no sap que els actes vandàlics no s’acaben amb una prohibició (ans el contrari, dirien els que en saben).

L’art al carrer ha marxat i s’ha perdut, el work in progress s’ha estroncat. En contrapartida, la brutor grollera i les pintades sense sentit estètic ni sentit comú cobreixen l’espai públic en els intervals de temps que hi ha entre els cops de mànega dels de BCNeta. Un altre pas enrera de la ciutat de Barcelona.

Anuncis

Una resposta to “LA SOBREREGULACIÓ ABSURDA DE L’ESPAI PÚBLIC

  1. Mario M. Says:

    L’únic que aconsegueix aquesta normativa son uns quants calers que no arribarán per netejar les pintades rápides y antiestétiques que es faran ara que no poden pintar amb calma els graffiters bons. Penalitzen tot sense adonarse que afaboreixen als que més mal fan a les façanes.

    Pinta rápid, embruta y corre, pero no facis res estétic que necessiti unes hores de feina, pq t’enxamparan i pringaràs ¬_¬


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: