Esperant l’agència, des dels Jocs…

Novembre 5, 2008

1986 • Barcelona no era elegida per acollir una seu internacional des de la nominació olímpica DERROTES • Havia optat a les agències dels Medicaments i de l’Alimentació PEDRALBES • S’ubicarà al Palau Reial

Carles Sabaté (Avui)

Vint-i-dos anys ha hagut d’esperar Barcelona per tornar a sentir un “A la ville de Barcelona!”. En aquest cas, per acollir un secretariat menor, la de la Unió pel Mediterrani (UPM), però potencialment de gran abast diplomàtic, ja que implica quaranta-tres Estats de tota la Mediterrània.

L’Ajuntament de Barcelona rebia amb una certa excitació i novetat el nomenament. Des que Juan Antonio Samaranch va pronunciar les recordades paraules, el 1986, la ciutat no era designada com a seu d’algun esdeveniment o agència europea, tot i haver acollit una cimera de caps d’Estat i campionats esportius. I és que la lluita per acollir alguna de les agències europees ha estat l’anhel impossible per a la diplomàcia espanyola. Barcelona va aspirar a ser la seu de l’Agència de la Seguretat Alimentària, però va acabar a Parma (Itàlia).

També va posicionar-se per acollir l’Agència per a l’Avaluació dels Medicaments, a primers dels anys noranta. Fins i tot s’havia projectat l’edifici, però no va arribar mai a ser-ne ni candidata, i l’agència es va instal•lar a Londres.

Darrerament, la ciutat liderava el pla català per acollir el projecte experimental ITER de fusió termonuclear, que va acabar a Cadarache (França), tot i que a l’edifici Fòrum de Barcelona hi treballa el grup de gestió del projecte. I aquest mateix any, la Unió va decidir-se per Budapest a l’hora d’ubicar la seu de l’Institut de la Tecnologia, tot i que la candidatura catalana l’abanderava Sant Cugat del Vallès. Per tant, de les últimes loteries diplomàtiques europees, Catalunya i Barcelona només s’havien endut la morralla.

Reactivació

Fins ahir. Les designacions d’instituts o seus d’agències i secretariats europeus acostumen a esperonar les economies locals de les ciutats o les zones elegides. El secretariat de la UPM tindrà un abast més aviat diplomàtic i de posicionament internacional de la ciutat que no pas econòmic en inversions.

La seu del secretariat serà el Palau de Pedralbes. El recinte disposa de 70.000 m2 de sales i allotjament a l’edifici, i de 90.000 m2 més de jardins. “De moment proposem com a seu el palau i després, si cal, ja es buscarà algun altre espai un cop es delimitin bé les necessitats de funcionament diari i excepcionals del secretariat”, va explicar ahir l’alcalde Jordi Hereu.

El Palau Reial de Pedralbes forma part del patrimoni de la Generalitat. Va ser traspassat per l’Ajuntament per tal que el govern disposés d’algun immoble per poder allotjar caps d’Estat o de govern quan visiten Catalunya. Tot i l’acord, la gestió continua sent conjunta.

“Encara es desconeix quants treballadors hi haurà al secretariat”, admetia ahir el ministre Miguel Ángel Moratinos. Brussel•les avançava que no passaran de vint. L’Ajuntament hi guarda espai per a una seixantena.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: