El govern no farà el centre de dia que va aprovar construir a les Cotxeres de Borbó

Octubre 24, 2008

El veïns, que al 2005 van forçar la inclusió de l’equipament, estudien mobilitzar-se contra la decisió

Rosa Díaz (El Punt)

És com si el temps tornés enrere, fins a la primavera del 2005. El veïns de Nou Barris tots mobilitzats i units per aconseguir la inclusió d’un centre de dia per a la gent gran en el pla d’equipaments de les Cotxeres de Borbó, que n’havia estat retirat malgrat que era un dels compromisos de l’administració amb Nou Barris. Prop de 800 al•legacions al pla. Assemblees, reunions i, a la fi, el projecte amb centre de dia. Ningú es pensava que, al final, i després de l’aprovació del govern de la Generalitat de l’inici d’obres, aquest equipament podria ser finalment exclòs. Però ha passat. Avui els veïns decidiran si es tornen a mobilitzar.

La diferència amb la mobilització de l’any 2005 és que aleshores l’Ajuntament de Barcelona només estava dibuixant sobre el paper el futur de les Cotxeres de Borbó, un gran espai de 22.785 m² de terreny que l’any 2003 va quedar lliure arran de l’enderroc de les velles cotxeres d’autobusos. L’estira-i-arronsa va ser dur aleshores, i va tenir diferents episodis. En un d’aquests s’havia proposat fins i tot construir-hi pisos. Però al final l’acord va ser aquest: una gran part del terreny (4.567 m²) es destinaria a un equipament administratiu –aleshores encara s’estava negociant perquè fos per a la seu de l’actual conselleria d’Acció Social i Ciutadania, que més tard es va confirmar– i a la resta s’havia d’edificar un gran equipament sociosanitari de nova generació –amb serveis d’assistència primària, rehabilitació, urgències mèdiques, salut mental, diagnosi per la imatge i una zona d’internament sociosanitari i hospital del dia–. Aquest equipament incloïa segons aquell disseny una biblioteca, un casal d’avis, un taller ocupacional i un poliesportiu. I al subsòl, un aparcament públic per a 500 vehicles.

Aquest disseny el van presentar a so de bombo i platerets, en un acte multitudinari a la plaça del Virrei Amat, l’alcalde Joan Clos, la consellera Marina Geli i el regidor de Nou Barris, José Cuervo, acompanyats de nombroses autoritats locals i autonòmiques. Maquetes, fullets informatius i dossiers de l’època mostren la distribució dels edificis i els líders veïnals també surten cofois a les fotos.

Després van venir els llargs mesos de concreció d’aquests plans en projectes executius. Mentrestant, es va concretar la qüestió de la seu d’Acció Social i Ciutadania. Fins que el 5 de febrer del 2008 el govern de la Generalitat va presentar l’acord d’aprovació d’una partida de gairebé 350 milions d’euros per començar les obres de l’illa d’equipaments de Cotxeres de Borbó. En aquest acord es preveu el centre de dia compartint espai amb el gran equipament sanitari.

LA PRIMERA PEDRA

Va ser dos dies abans de la col•locació de la primera pedra a Cotxeres de Borbó, és a dir, aquest mes de juliol, quan va córrer la notícia que el centre de dia havia desaparegut del pla d’equipaments. Efectivament, als dossiers que es van lliurar aquell dia a la premsa no hi figura, cosa que va despertar el recel d’algunes de les associacions de veïns de la zona que en el seu dia van lluitar perquè aquest equipament, que consideren «vital», segons ha explicat una de les representants veïnals de la zona, hi fos.

Les obres a Cotxeres de Borbó ja han començat, però, tot i això, unes quantes associacions de veïns s’han interessat per la qüestió del centre de dia. Concretament ho va fer la portaveu de la plataforma Cotxeres Borbó, Dolors Millán, que va fer la pregunta en l’audiència pública celebrada al districte a principis d’octubre. La regidora, Carmen Andrés, no la va voler respondre i la va remetre a una trobada privada per fer-ho. Fonts del districte han confirmat a aquest diari que per una decisió de la conselleria de Salut, que ara té un criteri diferent i no considera apropiat ubicar un centre de dia en l’equipament projectat, el centre de dia no es farà a l’espai de Cotxeres de Borbó. Però també han indicat que s’està buscant un altre emplaçament per al centre. La conselleria de Salut no ha respost a les múltiples peticions d’aquest diari per saber què ha motivat aquest canvi de criteri.

Aquesta situació ha suscitat la protesta pública del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), que considera «inadmissible» que l’equipament es tregui sense haver-ho parlat abans amb les associacions que van participar molt activament en el procés de disseny de l’illa. El portaveu de CiU a Nou Barris, Eduard Ràmia, es pregunta de què van servir tant el procés de participació com els centenars d’al•legacions presentades perquè es mantingués el centre de dia. I qüestiona la decisió sobretot «per la manera com s’ha pres».

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: