Condemnen l’Ajuntament a pagar per l’illa de la Concepció

Octubre 23, 2008

L’Audiència obliga el consistori a pagar un milió als hereus dels antics amos d’una illa de cases de l’Eixample
Barcelona fa una reserva en el pressupost del 2008
El demandant arribarà al Suprem perquè vol 7 milions

C. Sabaté / M. Favà (Avui)

Un dret medieval pot costar-li a l’Ajuntament més d’un milió, de moment. L’Audiència de Barcelona ha condemnat el consistori a pagar 1.100.000 euros als hereus de l’antic propietari de l’illa de la Concepció de l’Eixample. L’Ajuntament modificarà avui el pressupost municipal del 2008 per a diverses actuacions no previstes, entre les quals, una reserva de la quantitat de compensació “per tal d’evitar interessos de demora”, admet l’expedient municipal preparat per la direcció de Patrimoni. La comissió municipal d’Hisenda d’avui inclou aquesta modificació del pressupost, tot i que els implicats apel•len al
Tribunal Suprem perquè en reclamen set, de milions.

El cas es remunta al 2001, quan la família dels Sentmenat va reclamar a l’Ajuntament un cens per l’ús que el consistori fa dels diversos serveis ubicats a l’illa delimitada pels carrers d’Aragó, Bruc, València i Girona. El cens és una “prestació periòdica dinerària anual de caràcter perpetu o temporal vinculat a la propietat d’una finca”, adverteix la sentència. És a dir, una quantitat que l’usuari del sòl i nou propietari abona als antics amos en concepte d’utilització posterior.

Tenint en compte que l’Ajuntament ja no abonava res als implicats des de feia dècades, els hereus van presentar una demanda civil. Primer la van perdre, però ara l’Audiència ha estimat parcialment el recurs d’apel•lació i ha deixat en un milió la compensació per a l’eliminació definitiva del cens.

El mateix director de Patrimoni municipal considera probable que el Tribunal Suprem confirmi la sentència de l’Audiència de Barcelona i el valor a pagar per la seva extinció. Tot i que no ho ha reclamat, la família Sentmenat podria demanar en qualsevol moment el cobrament del milió, i per aquest motiu el consistori aprovarà avui destinar-hi una partida i evitar que els interessos vagin augmentant-la.

L’illa implicada és una de les més cèntriques i identificatives de l’Eixample. L’Ajuntament hi va aixecar el mercat de la Concepció, que pren el nom de la parròquia del costat. També hi ha una escola pública amb el mateix nom i la seu del Conservatori Municipal de Música, i la mateixa seu del districte de l’Eixample. Quasi tots són edificis emblemàtics i que formen part del patrimoni artístic i arquitectònic de la ciutat de Barcelona.

La comissió d’Hisenda aprovarà diversos canvis en el pressupost d’aquest exercici que ja s’acaba per valor de 41 milions d’euros, destinats a diverses àrees de govern.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: