‘Turismefòbia’ en auge

Octubre 13, 2008

Els veïns de les zones més visitades de Barcelona segueixen reclamant mesures contra la massificació Tres districtes ideen plans per recuperar l’equilibri

David Placer (El Periódico)

Tourists are not welcome. Els turistes no són benvinguts. La frase, que va ser pintada amb grafit al paviment d’un dels carrers de les festes de Gràcia aquest any, sembla tenir ressò en alguns barris de Barcelona on l’allau de visitants irrita els que senten que perden espai per al seu passeig i esbarjo. Des del parc Güell fins a la Barceloneta i des de la Sagrada Família fins a Montjuïc, els veïns exigeixen mesures per mirar d’atenuar l’impacte que causen els visitants de pocs dies en la vida quotidiana dels que desfullen el calendari durant tot l’any a la ciutat.

La molèstia per la pèrdua d’espais per al gaudi dels barcelonins ha fet que algunes associacions de veïns proposin crear un front comú contra els problemes del turisme a cada barri: excés d’autocars a la Sagrada Família, allaus de visitants al parc Güell, la Rambla i el Barri Gòtic, veïns de la Vila Olímpica que van a les platges de la Costa Brava amb la finalitat d’evitar els tumults de la Nova Icària i el Bogatell.

“Gairebé cap barceloní va a passejar per la Rambla. Això ja és un fet constatable. S’ha perdut aquest espai per al gaudi ciutadà, així com molts altres al centre. El model de turisme és insostenible i ha de canviar”, assegura Jordi Giró, vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).

Excessos per tot arreu
Amb l’ajuda d’un centenar d’experts, empresaris, polítics i intel.lectuals, l’ajuntament ha encar- regat –a través de Turisme de Barcelona– l’elaboració en els pròxims mesos d’un pla estratègic per als pròxims set anys. El projecte turístic estarà llest el 2010 i intentarà posar fre als inconvenients que comporta aquesta activitat.

Per la seva part, els districtes de Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia ja estan elaborant projectes amb la finalitat d’atenuar els efectes del turisme en la vida veïnal. El nucli antic prepara una reforma de la Rambla i la plaça dels Àngels, dues mesures que intenten equilibrar la utilització de l’espai entre els autòctons i els turistes –skaters, en el segon cas–.

El districte de Gràcia també des- envolupa un pla d’usos per al parc Güell. Els veïns han exigit mesures per recuperar aquest espai per al passeig veïnal. “Amb l’excés de gent, ja no es pot visitar el parc gairebé a cap hora. És una queixa comuna dels habitants d’aquesta zona”, explica Joaquim Torres, president de l’associació de veïns de la Salut.

Els detalls de com aconseguirà l’Administració reduir la pressió turística als espais públics encara no han quedat clars, perquè els plans encara estan en fase de redacció. L’Eixample se centra en el seu principal problema turístic i busca una solució per a l’excés d’autocars que ocupen la via als carrers veïns a la Sagrada Família. “Els grups s’hi estan entre 20 i 40 minuts i provoquen col.lapses. La majoria dels veïns intentem defugir els carrers de Marina i Sardenya per no patir”, afirma Joan Balañac, vicepresident de l’associació veïnal de la Sagrada Família.

Menys locals
Els veïns també expressen molèsties a causa del creixement de comerços i locals de menjar ràpid per a forans. Precisament per alleujar aquest sentiment, des de mitjans d’any, Ciutat Vella i l’Eixample han prohibit l’obertura de nous locals de venda de records o souvenirs.

Els residents que freqüenten les places de la Sagrada Família intenten allunyar-se de l’embolic d’autocars i grups. “Sempre seiem lluny de la gent, a la part menys turística, per no barrejar-nos amb el tumult d’estrangers”, afegeix Balañac.

La pressió turística està eradicant vells costums. A la Barceloneta, alguns veïns han deixat de treure les seves cadires al carrer per prendre l’aire. “Prefereixo no estar gaire temps fora per no tenir problemes. Ja no m’assec davant de casa ni a la plaça. Gairebé sempre acabo barallant-me amb algú que pixa en una cantonada o deixa una llauna a la finestra”, explica Fernando Prieto, veí del barri.

Al Poble-sec
El temor de barrejar-se amb el turista fa que molts barcelonins descartin anar de compres a la zona del Maremàgnum o prendre una copa al Port Olímpic, llocs que sí que tenen ressò entre els immigrants. “No havia vingut mai a les platges de Barcelona perquè pensava que estarien fatal, però m’han sorprès”, afirmava Carla Moro, una veïna de Sarrià, en un xiringuito del Bogatell fa diverses setmanes.

La turismefòbia també ha arribat al Poble-sec, on els veïns demanen que la tarifa del telefèric de Montjuïc sigui integrada per afavorir les visites de les famílies del barri. “L’hotel Miramar, el Museu de l’Esport i la conversió del carrer de Margarit en zona per a vianants són alguns dels factors que han fet que la muntanya de Montjuïc, que abans era un equipament de la ciutat, ara sigui un reclam turístic”, diu Ana Menéndez, presidenta de l’associació de veïns de La Satàlia.

Aquest any, gràcies a l’allau de visitants, els xiringuitos de la Barceloneta han alleujat la crisi, els restaurants han respirat i els colmados i les botigues de souvenirs gairebé no l’han notat. L’any que ve molts desitjaran poder-se tornar a queixar dels turistes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: