La botiga esdevé casa al Turó de la Peira

Octubre 7, 2008

Un centenar de baixos comercials d’aquest barri de Barcelona s’han convertit en habitatges en els últims anys

Rosa Díaz (El Punt)

El Turó de la Peira viu amb intensitat el fenomen de la persiana abaixada, del comerç que tanca i esdevé un habitatge més. Un passeig pels carrers d’aquest barri de Barcelona és suficient per copsar aquest nou dinamisme dels baixos comercials. Aquí i allà es veuen reconversions a habitatge en plena obra. El districte de Nou Barris ha analitzat en les últimes setmanes com s’està desenvolupant aquest procés, ja que l’associació de veïns del Turó de la Peira va demanar un cert control per part de l’administració per evitar situacions fraudulentes i il•legalitats. Fonts oficials han ofert una primera estimació en xifres de la situació: hi ha 93 locals convertits legalment en pisos, i 73 comerços més es veuen tancats però no s’ha pogut esbrinar si hi viu gent.

Al barri del Turó de la Peira hi ha 279 baixos que podrien tenir botiga. D’aquests, continuen amb activitat comercial 163 establiments, una mica més de la meitat. Entre els que han abandonat l’activitat econòmica, n’hi ha 93 que han estat transformats de manera legal i reglada en habitatges. Disposen, per tant, de la cèdula d’habitabilitat que certifica que reuneixen les condicions per ser habitats. Hi ha 73 antigues botigues que tenen la persiana abaixada permanentment. Però els inspectors de l’Ajuntament no han pogut comprovar si hi viu gent i si es dóna aquest cas, si disposen de la cèdula d’habitabilitat.

A finals d’aquest estiu tècnics del districte de Nou Barris van inspeccionar el barri del Turó de la Peira per analitzar una situació que l’associació de veïns del Turó de la Peira assegura que ha estat denunciant fa anys i que és la desaparició del teixit comercial amb la transformació dels baixos en habitatges. I no tant pel fet que desapareguin les botigues. El president de l’associació, Antonio Silva, està preocupat i va alertar el districte perquè controlés el fenomen amb vistes a evitar situacions il•legals com ara aglomeracions de persones en baixos sense condicions que fins i tot podrien resultar arriscades per la seguretat dels veïns.

Amb una primera inspecció ocular, el districte ha pogut constatar que hi ha una gran quantitat de baixos que han estat arreglats per viure-hi, però no descarta realitzar una segona inspecció més acurada per estudiar la situació dels altres comerços sobre els quals encara no té informació. El districte fa front al fenomen del Turó de la Peira, que s’està produint també en altres barris de la ciutat, amb la voluntat d’integrar-lo i normalitzar-lo. Segons fonts oficials, si entre aquests casos es descobreixen situacions il•legals, el districte instarà els propietaris a fer les reformes necessàries per adequar els baixos com a habitatge. El districte ha advertit, però, que aquesta serà una tasca molt més feixuga i lenta.

PERMISOS DE CANVI D’ÚS
L’Ajuntament ha informat que des de l’any 2003 a la resta del districte de Nou Barris s’han sol•licitat 90 permisos de canvi d’ús per convertir establiments comercials en habitatges. El 60% de les peticions han estat concedides. El 25% estan en tràmit i el 15% restant han estat denegats.
La desaparició de la botiga de proximitat ha estat una constant al llarg dels últims anys arreu, però en alguns llocs, com ara Nou Barris, més accentuada per la situació socioeconòmica. El secretari general de l’Associació de Comerç de Nou Barris, Josep Lluís Olmedo, fa anys que es queixa que a Nou Barris hi ha molts problemes per mantenir el comerç de barri, enfront de la competència dels eixos comercials i de les grans superfícies. «Molts carrers de Nou Barris no conviden a passar-hi perquè són estrets i les persones quan van a comprar prefereixen els carrers amples on poder parar-se tranquil•lament a mirar els aparadors, perquè ho fan en estones d’oci.» Olmedo assegura també que «quan una botiga es lloga com a habitatge és perquè aquell carrer ha mort comercialment». I es mostra partidari de reconvertir els comerços en habitatges si no hi ha cap remei perquè «no és bo que una botiga es quedi sola en un carrer».

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: