Silenci, si us plau

Octubre 5, 2008

Lluís-Anton Baulenas (Avui)

Ara mateix pensa abraonar-se contra el soroll. La seva idea de nova regulació acústica de la ciutat gairebé ens fa plorar d’emoció. Vegem-ne unes quantes propostes:

U. Les motos. Localitzar i anul•lar les més sorolloses. Què es pot fer que no s’hagi fet fins ara? No cal una nova ordenança. Cal afany inspector. Alguns ciclomotors no fan soroll perquè sí. Algú ha trucat el motor, bàsicament ha modificat el tub d’escapament. No veiem els adolescents, el diumenge al matí, desmuntant motors i posant-se fins a la cella de greix i brutícia. No. Això ho fan a un taller. Un adolescent -probablement acompanyat pel seu pare- s’hi presenta i demana, sisplau, que la motoreta faci més soroll. Hi ha tallers que fan la feina, la cobren i ja som al cap del carrer. No n’hi ha prou castigant els conductors, cal actuar i de ferm, contra els tallers. No cal una altra ordenança. Cal menys por en les inspeccions. Menys por a titulars de diari com aquest (me l’invento): “En plena crisi, l’administració persegueix i criminalitza els tallers mecànics”.

Dos. S’inclourà la proposta que, en el futur, sigui obligatòria la instal•lació de limitadors acústics en tots els locals nocturns. Fa temps que hauria de ser-ho! Ni que sigui per estalviar-nos la cosa marciana dels veïns trucant a la policia i quan aquesta es presenta al local del delicte, en aquell moment la música es troba a un nivell normal de decibels. Amb els limitadors acústics s’alliberarà molta Guàrdia Urbana, que així podrà acudir a investigar les queixes de tot allò que no són locals públics i que cada vegada porten més problemes i descontrol: els apartaments turístics. Pensem que els mateixos propietaris dels locals d’oci nocturn ja fa temps que demanen la generalització dels limitadors. És com el tacòmetre dels camioners i autocaraires. N’hi ha que els manipulen i t’enganyen, però la immensa majoria de professionals del ram l’accepten perquè ha acabat per afavorir-los. Un cop s’aprovi la nova norma, el que caldrà serà deixar de funcionar a cop de denúncia. És a dir, un cop més, que la inspecció s’avanci al problema.

Tres. Els aires condicionats. Ha calgut que hi hagi milions d’aparells (moltes vegades instal•lats de qualsevol manera) a la ciutat per adonar-se que feien soroll. La normativa no preveu l’obligació de fabricar i vendre només aparells silenciosos, sinó, un cop més, augmentar la burocràcia: Demanar permís d’instal•lació. Els del gremi ja deuen tremolar. Pronostiquem l’aparició d’un nou especialista: L’instal•lador espavilat que (pagant) et gestiona permisos “sense problema”.

A la regidora Mayol se li ha girat feina.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: