Els comerciants proposen que es faci un centre logístic subterrani a Sants

Octubre 5, 2008

El projecte, enquadrat en la reforma de la plaça d’Herenni, podria ser finançat amb capital mixt

Francesc Espiga (El Punt)

Els carrers de Sants i de la Creu Coberta configuren un dels eixos de petit comerç més dinàmics de Barcelona. Per reforçar aquesta posició estratègica, els botiguers han rescatat una vella proposta de construir un parc logístic que serviria com a centre d’emmagatzematge i distribució de mercaderies a la zona. L’emplaçament escollit és el subsòl de la plaça d’Herenni, al districte de Sants, que ara està pendent de ser reformada a partir d’un procés de participació ciutadana. Segons els comerciants, l’obra podria ser finançada per les administracions i l’empresa privada a través, per exemple, d’una agrupació d’interès econòmic (AIE).

No és, ni de bon tros, la primera vegada que ho plantegen. L’Associació de Comerciants Creu Coberta fa més d’un quinquenni que defensa un projecte que, de fet, el districte de Sants-Montjuïc s’ha compromès a estudiar dins el pla d’actuació (PAD) del present mandat. Ara, però, la conjuntura els ha empès a donar un impuls definitiu a la idea. Com? Doncs donant-li contingut formal i presentant-la al districte a través del procés participatiu que s’ha obert perquè veïns i entitats facin els seus suggeriments sobre com s’ha de remodelar la plaça d’Herenni, una jugada que garanteix a l’entitat que, com a mínim, el projecte es prendrà en consideració.

Lluís Llanas, president de l’Associació de Comerciants Creu Coberta, comenta que l’obra no s’ha d’enfocar com una actuació aïllada, sinó dins un pla global per convertir la trama urbana que rodeja la plaça, en ple cor del barri d’Hostafrancs, en una zona de trànsit limitat on s’incentivi la implantació de petit comerç. Sota la plaça es construiria la plataforma logística, amb una entrada a través del carrer del Callao, que serviria com a punt únic de recepció i distribució de mercaderies per a les botigues de la zona i el mercat d’Hostafrancs. Segons Llanas, aquest centre «permetria disposar d’un punt on podrien aparcar les camionetes, cosa que corregiria una mancança actual i, a més, ajudaria a pacificar el trànsit a la zona». Afegeix que des d’aquesta plataforma també es podrien centralitzar els enviaments de compres a domicili, una línia de negoci ara poc implantada al barri i que es considera una aposta vital per encarar els temps de crisi actuals. El projecte també preveu que la plataforma disposi de petits espais perquè les botigues puguin emmagatzemar-hi els estocs. Però com es pagaria tot plegat? Una opció és que les administracions i els empresaris vagin a mitges i creïn, per exemple, una agrupació d’interès econòmic. És només, però, una de les possibilitats per tirar endavant un projecte «estratègic a llarg termini que és viable i possible; només fa falta voluntat», conclou Llanas.

Participació en dubte
El termini perquè veïns o entitats puguin lliurar les seves propostes sobre com volen que sigui la plaça d’Herenni s’acaba a finals de mes. Totes aquestes aportacions seran estudiades per un arquitecte, que farà un primer esbós que tornarà a ser sotmès a consulta. Aquest procés de participació, però, ja ha aixecat crítiques. El grup de CiU, que al seu dia va presentar una proposició per tirar-lo endavant, ha llançat acusacions molt dures sobre com s’està duent a terme. «És una burla», diu la regidora Sònia Recasens, que censura que la butlleta per fer les propostes reserva poc espai per fer-hi anotacions i, a més, planteja una pregunta –«Com vols que sigui la plaça?»– tan inconcreta com desmotivadora.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: