La brossa omple una obra de Jaume Plensa a Nou Barris

Setembre 29, 2008

La figura ‘Escullera’ del’artistainternacional està abandonada i sense manteniment

Jordi Subirana (El Periódico)

Fa 20 anys, l’Ajuntament de Barcelona va instal.lar l’escultura Escullera de Jaume Plensa, un artista de reconegut prestigi internacional, a Nou Barris. Dues dècades més tard, l’obra està completament abandonada, sense cap mena de manteniment per part del consistori, i convertida en una deixalleria en la qual s’acumula des de fa molt temps brossa de tot tipus.

Escullera la formen tres peces de ferro forjat que reprodueixen formes antropomòrfiques. El conjunt sobreviu en una vorera i uns parterres no gaire cuidats que estan situats entre la Via Júlia i la plaça d’Ángel Pestaña, a l’altura del carrer de Conflent.

Les escultures tenen uns grans forats que són aprofitats per ciutadans incívics per llançar-hi a dins tota mena d’escombraries. Com a mostra d’això una de les fotografies contigües, en una de les parts de l’obra s’hi acumulen deixalles diverses –ampolles de vidre, llaunes, plàstics, papers, un carretó…– sense que cap brigada municipal s’hagi dignat retirar-les, almenys des de fa uns quants mesos.
La degradació es repeteix en la resta del conjunt en més o menys grau. En una altra escultura, la més pròxima a la plaça d’Ángel Pestaña, la brutícia acumulada també és important i, malgrat que aquí el forat és relativament petit, és fàcil veure- hi llaunes, paper d’alumini, pedres i fins i tot un pot de detergent. La peça més gran, la que reprodueix una figura masculina, és la que ha patit menys els efectes dels vàndals i acumula menys brutícia que la resta –això sí, tampoc hi falten els orins–, però ni tan sols el fet que estigui a plena vista, a la vora de la Via Júlia, ha estat suficient per atraure el personal del servei de neteja de l’ajuntament.

CANVI D’UBICACIÓ
Originalment, les parts d’aquesta obra, que a més de brutes estan una mica oxidades i necessiten algunes millores, van ser col.locades a la plaça de Francesc Layret el 15 de febrer de 1988, segons consta en un estudi dut a terme pels periodistes Josep Maria Huertas i Jaume Fabre. L’obra de Plensa porta per nom Escullera perquè la base sobre la qual se sustentava la formaven unes grans pedres com les que es poden trobar a l’escullera del port.

Aprofitant la urbanització del carrer de Conflent, la peça va ser traslladada al seu actual emplaçament 11 anys després. Alguns veïns, en canvi, diuen que el canvi va ser més tard, quan es va remodelar la plaça de Francesc Layret per construir-hi un aparcament. La veritat és que en el nou espai, l’obra, que ja no té les pedres sobre les quals reposava, no llueix i és fàcil que sigui objecte d’actes incívics perquè, a vegades, en aquest mateix lloc s’hi practica el botellón, segons expliquen els veïns.
Plensa té una altra escultura al passeig del Born, a Ciutat Vella, Born, configuracions urbanes, un gran bagul situat a sobre d’un banc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: