Urbanisme concedeix al Barça més pisos de renda lliure dels que el club havia demanat

Setembre 25, 2008

La resposta del consistori retalla la superfície d’habitatge protegit i d’equipaments inclosa en la proposta blaugrana

Vicenç Planella (El Punt)

La proposta de reordenació de les seves instal•lacions a les Corts que la directiva del Futbol Club Barcelona (FCB) va tramitar a l’Ajuntament el 30 de juny passat preveia la construcció de 1.560 habitatges als terrenys que ara ocupen el Miniestadi i els camps de futbol adjacents. La sorpresa és que la resposta del sector d’Urbanisme que dirigeix el quart tinent d’alcalde, Ramon Garcia-Bragado, ha estat incrementar aquesta quantitat fins a 1.625 pisos, dels quals 975 podran ser de lliure promoció quan el Barça només en demanava 867 per vendre’ls a preu de mercat. Per contra, Urbanisme ha reduït de 43 el nombre de pisos protegits que oferia l’entitat blaugrana i també ha retallat de 7.700 a 7.464 els metres quadrats que el FCB volia cedir per construir equipaments.

L’àrea que dirigeix Ramon Garcia-Bragado ha interpretat d’una manera molt peculiar el compromís de l’alcalde, Jordi Hereu, en el sentit que el canvi de qualificació dels terrenys de Barça ha de ser «adequat» per a la ciutat i per al districte de les Corts. La proposta que el 30 de juny va entrar el president del FCB, Joan Laporta, al registre central de l’Ajuntament contempla un àmbit d’actuació de 107.382 metres quadrats, dividits en dues grans parcel•les: la que envolta el Camp Nou i la del Miniestadi i els camps de futbol que s’enfilen per Gregorio Marañón fins a l’avinguda de Xile. En aquesta segona parcel•la, l’arquitecte Ramon Roger Casamada havia projectat per encàrrec del club una reserva de sòl urbanitzable de 30.353 metres quadrats, amb un sostre edificable de 130.000 metres quadrats i amb un índex d’edificabilitat d’1,49 metres de sostre per metre de sòl. Traduït en pisos, això vol dir un total de 1.560 habitatges, dels quals un 55,6% serien de lliure promoció (867) i el 44,4 restant de protecció oficial (693), segons recullen els documents tramitats per l’entitat blaugrana.

La resposta que dijous de la setmana passada va donar Urbanisme corregeix, en termes més que favorables al FCB, aquestes pretensions immobiliàries. Garcia-Bragado ha reduït l’àmbit d’actuació a 90.625 metres quadrats, però ha mantingut l’espai urbanitzable, ha incrementat l’índex d’edificabilitat fins a 1,6 i ha concedit a la directiva blaugrana la possibilitat d’aixecar blocs de pisos més alts al carrer d’Arístides Maillol, a l’avinguda de Gregorio Marañón i al nou vial que unirà aquesta avinguda amb el carrer del Cardenal Reig, a l’esquena de l’actual emplaçament del Miniestadi. Això suposa, segons la contraoferta que Urbanisme ha fet arribar a la directiva del Barça i als grups polítics municipals, que el club podrà arribar a promoure fins a 1.625 habitatges, dels quals el 60% els podrà vendre a preu de mercat (975) i el 40% hauran de ser protegits (650). L’entitat blaugrana guanya així més d’un centenar de pisos de renda lliure en una de les zones més cares de la capital catalana.
Les sorpreses, però, no s’acaben aquí. Comparant les peticions de la junta de Laporta amb els «criteris» fixats per l’Ajuntament també es pot comprovar que Urbanisme ha retallat el sòl que el club estava disposat a cedir a la ciutat per construir diversos equipaments, en concret de 7.700 metres quadrats a 7.464. Si el Barça va plantejar destinar 4.000 metres quadrats a una escola de primària i uns altres 1.600 en concepte d’habitatge dotacional –els dos equipaments ubicats prop de la confluència entre la travessera de les Corts i Arístides Maillol–, així com 900 metres quadrats per un centre d’assistència sanitària (CAP) i 1.200 per fer una escola bressol –dissenyats a la parcel•la del Miniestadi i a tocar del Club Esportiu Laietà–, Urbanisme ho ha agrupat tot en els dos extrems de la façana del Camp Nou, en la confluència amb la travessera de les Corts i amb l’avinguda de Joan XXIII, i ha determinat unes superfícies menors: un CAP de 1.200 metres quadrats, un CEIP –amb escola bressol inclosa– de 4.700, a més de 1.564 metres quadrats per habitatge dotacional, reservat per a joves i gent gran. L’única modificació en benefici dels habitants de les Corts que ha introduït Garcia-Bragado als plans inicials del FCB és incrementar les zones verdes de nova creació de 29.750 metres quadrats proposats en el projecte de l’entitat a 34.537.

Pel que fa a la remodelació de les instal•lacions esportives, Urbanisme ha assumit com a pròpies totes les necessitats del club. Així, s’accepta la petició d’ampliació del sostre del Camp Nou de 33.700 metres quadrats, la construcció d’un nou Palau Blaugrana que passarà dels actuals 9.410 metres quadrats de sostre a 16.000 i l’aixecament a la travessera de les Corts d’una anomenada «plataforma» que serà per a «nous usos esportius» i les oficines administratives del Barça.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: