Els botiguers del Clot aniran als jutjats si no reben compensacions pel TAV

Setembre 21, 2008

Els veïns, molt crispats per les molèsties de les obres, denuncien sorolls i treballs a deshora

Anna Ballbona (El Punt)

La crispació i el cansament de veïns i botiguers del Clot per com els afecten les obres de la via del TAV són tan grans, que no pensen estar-se de braços plegats. Menys d’un mes després de l’inici del tall del carrer Mallorca, entre Espronceda i l’avinguda Meridiana, els comerciants ja s’han organitzat, han format una associació per defensar els seus interessos i han passat un decàleg a l’Ajuntament de Barcelona amb les seves demandes per reduir els efectes de les obres. Exigeixen compensacions –a l’agost el regidor Francesc Narváez va dir que no els en donarien–, i si no en tenen, estan disposats a arribar als jutjats per obtenir-ne.

La indignació dels botiguers del carrer Mallorca pels estralls derivats de les obres del TAV arriba al punt que estan decidits a enfilar la via judicial. A més de les molèsties, soroll i brutícia que els genera el tall de carrer, han notat una baixada de les vendes, i per això reclamen compensacions econòmiques com ha passat en altres punts de la ciutat per obres de grans infraestructures (a Sants, pel TAV; o les anunciades a la Sagrera, per les obres de la línia9). Si no els fan cas, els botiguers emprendran accions judicials, segons va assegurar Antonio García Núñez, portaveu de l’associació de botiguers afectats per les obres al carrer Mallorca entre Espronceda i la Meridiana, que s’acaba de constituir. En l’inici d’aquestes obres, el regidor del districte de Sant Martí, Francesc Narváez, ja va dir que no donarien compensacions econòmiques.

Aquesta és una de les demandes dels botiguers a l’Ajuntament, al qual dimecres, en una assemblea informativa concorreguda i crispada, van entregar un decàleg amb les seves reclamacions: aportar més llum al carrer Mallorca tallat, ja que la xarxa que cobreix les tanques hi afegeix foscor; anunciar en aquestes tanques les botigues que hi ha obertes, augmentar la neteja a les voreres, més vigilància dels cossos de seguretat i tenir a punt mesures eventuals per si es produeixen talls en el subministrament dels serveis. Esperen tractar de tot això en una reunió que han demanat, encara sense resposta. Segons García Núñez, una botiga del carrer –de material d’obra– ja ha hagut de tancat per aquestes obres.

Moltes d’aquestes exigències encaixen amb l’empipament general que es viu al Clot a causa de les obres, i que entitats i veïns particulars van fer palès en l’assemblea informativa. Una de les principals queixes va ser la falta d’informació. Hi va haver queixes que algun dia els treballs s’han fet fins més tard de les deu del vespre, es van reclamar garanties de seguretat de l’obra i millores per a la mobilitat dels discapacitats.

Segons l’Ajuntament, Adif ha de fer les obres de vuit del matí a deu del vespre, i si no és així els veïns han d’avisar la Guàrdia Urbana. A més, les inspeccions fetes fins ara als habitatges –un 85%– «no han detectat cap anomalia que pugui ser cap perill». La plataforma AVE pel Litoral va fer tot de crítiques sobre com s’havien fet les inspeccions, i també va denunciar sorolls nocturns i l’angoixa que produeixen. El portaveu de la plataforma, Pere Vallejo, va ser conciliador a l’hora de dir que el mètode constructiu del túnel és el millor de tots els possibles. L’AMPA de l’escola Octavio Paz va expressar preocupació per la pols i el soroll que hauran de suportar els 225 alumnes del centre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: