Alarma pels furts per distracció a la Ciutadella i els seus voltants

Setembre 18, 2008

Pispes organitzats aprofiten les badades dels turistes per robar-los la bossa o la motxilla
La majoria dels lladres són els mateixos que actuen a l’estació del Nord i l’Arc de Triomf

Xavier Adell (El periódico)

Una motxilla o una bossa no poden deixar-se mai soles. No se’ls pot treure la vista de sobre ni un segon. I menys en un parc o en una estació. Són una temptació. Camuflats entre la multitud de viatgers o mimetitzats com a innocents vianants o ciclistes, els pispes estan a l’aguait i aprofiten la mínima distracció per robar una peça. El triangle format pel parc de la Ciutadella, l’estació del Nord i l’Arc de Triomf s’ha convertit durant aquest estiu en el seu particular vedat de caça. EL PERIÓDICO ha estat testimoni de les seves accions.

Migdia. L’hora preferida pels lladres, que, molt ben organitzats, actuen a la Ciutadella i l’Arc de Triomf. Fa molta calor i els turistes busquen un lloc als parterres per fer una pausa, recuperar forces, fer una migdiadeta a l’ombra o menjar-se un entrepà. Les parelletes aprofiten per estirar-se a la gespa. I abaixen la guàrdia.

Dissimuladament, els lladres patrullen la zona en bicicleta. Acostumen a anar en parelles, vesteixen amb roba esportiva –una samarreta i unes bermudes– i gairebé sempre porten una bossa tipus bandolera creuada sobre el pit, cosa que els permet tenir les mans lliures. No aixequen cap mena de sospita. La majoria són d’origen magribí (sobretot algerià). Però també n’hi ha de llatins, encara que són la minoria. De lluny semblen un transeünt qualsevol. Són pacients. Fan voltes i voltes pels camins del parc de la Ciutadella o per l’espai central del passeig de Lluís Companys fins que acaben trobant la víctima apropiada. Perquè, tard o d’hora, sempre hi ha una víctima.

AMB SIGIL
Quan detecten la presa es mouen amb sigil. Planifiquen la ruta de fugida, amaguen les bicicletes i s’acosten a la bossa solitària. Després, sempre actuen de la mateixa manera. Un dels dos pispes distreu la víctima (normalment un turista) preguntant-li per una adreça, per exemple, i l’altre aprofita per robar la bossa i fugir. El lladre que ha fet de ganxo també desapareix quan es consuma el cop.
A l’estació d’autobusos del Nord el procediment és idèntic però a peu. “Són fins. Mai fan estrebades ni utilitzen la violència, saben que si toquen algú estan perduts”, explica un membre del personal de vigilància de l’estació. Entre busos i andanes, els algerians comparteixen furts amb peruans i grups de romaneses. Detecten una motxilla abandonada o una bossa amb poca vigilància i se l’emporten. A vegades es passen de l’un a l’altre per confondre més els seus perseguidors. I gairebé mai són atrapats. “Només volen els diners i els objectes de valor com ara mòbils o Ipods. La bossa, la documentació i les targetes les deixen tirades a la parada de taxis o enmig del carrer”, relata el vigilant.

L’Associació de Veïns Fort Pienc confirma que proliferen els furts “per distracció” tant a l’estació com a la sortida de metro d’Arc de Triomf i que “van en augment”. L’entitat també denuncia que ha augmentat la inseguretat al barri a causa del nodrit grup de sense sostre que pernocta al parc de l’Estació, a la carretera de Ribes i a la plaça de les Glòries.

Els Mossos d’Esquadra reconeixen que és difícil actuar contra aquesta mena de delinqüència, que té com a víctimes destacades els turistes i que se circumscriu a les zones turístiques en temporada alta. “Actuen davant la més mínima badada i s’aprofiten que els turistes no coneixen la zona”, per això són tan vulnerables, subratlla un portaveu.

Per frenar aquestes activitats delictives, els mossos utilitzen equips de prevenció que patrullen de paisà pel triangle. També s’han muntat dispositius conjunts de la policia autonòmica i la Guàrdia Urbana. Un portaveu de la policia municipal admet que l’única forma d’aturar els lladregots és “sorprendre’ls in fraganti”. N’hi ha una altra, però està en mans de les possibles víctimes: ser més previngut, vigilar molt i portar sempre la bossa o la motxilla ben agafada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: