CiU i ERC insten Hereu a moure fitxa contra la crisi

Setembre 16, 2008

Trias demana mesures per afrontar la caiguda d’ingressos per impostos
Portabella reclama rebaixes fiscals per als més necessitats a canvi de més deute

Albert Ollés (El Periódico)

Els grups municipals de CiU i ERC a Barcelona van coincidir ahir a reclamar a l’equip de govern (PSC i ICV-EUiA) mesures urgents per afrontar la crisi econòmica. Una petició que respon als missatges optimistes llançats els últims dies pel bipartit en referència al bon estat de les arques de l’ajuntament, a diferència d’altres grans ciutats espanyoles.

“És una frivolitat amagar el cap sota l’ala al.legant que l’ajuntament té els comptes sanejats”, va criticar Xavier Trias (CiU). “Quan l’alcalde diu que nosaltres estem bé, s’equivoca; el nosaltres són els ciutadans, i n’hi ha molts que ja estan en dificultats”, va afirmar

Com a exemple, CiU va reclamar al bipartit informació sobre quines mesures té previst adoptar per pal.liar la previsible caiguda de la recaptació municipal com a conseqüència –directa i indirecta– dels efectes de la crisi en diferents sectors econòmics de la ciutat. Una preocupació que va sustentar en diversos indicatius negatius que ja són realitat, en referència a l’estiu del 2007, com ara la caiguda en un 68,7% en la construcció de noves vivendes; del 18,4% en les matriculacions de vehicles i del 21,7% en la contractació de treballadors. Així mateix va recordar que en el mateix període de temps s’han quintuplicat les suspensions de pagaments.

FRONT COMÚ
Trias, que va proposar la creació d’un front comú entre totes les formacions polítiques amb l’objectiu d’elaborar un pla de xoc, va preguntar a l’equip de govern si per compensar la disminució d’ingressos té previst mesures com augmentar la pressió fiscal o recórrer a l’endeutament. A l’espera que el tinent d’alcalde d’Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi William Carnes, presenti avui la seva proposta d’ordenances fiscals que s’hauran d’aplicar en el pròxim exercici, la resposta l’hi va avançar ahir ERC, soci de govern del bipartit en l’anterior mandat i ara soci preferent i estable des de l’oposició.
El president del grup municipal, Jordi Portabella, va supeditar el seu vot favorable al pressupost de l’any que ve –amb què s’aconseguiria la majoria necessària per aprovar-lo– a una pressió fiscal per sota de l’IPC. Portabella va vincular especialment la rebaixa als “impostos directes” i als “col.lectius més vulnerables a la crisi”. “Les ordenances fiscals, taxes i preus públics hauran de prioritzar la responsabilitat social i bonificar, subvencionar o exceptuar les persones amb més risc d’exclusió social”, va dir.

LA CARTA MUNICIPAL
Com a contrapartida a la caiguda d’aquests ingressos, Portabella va apuntar la possibilitat que l’ajuntament aprofiti, precisament, els seus comptes sanejats per endeutar-se en un moment d’excepcionalitat com l’actual. Tant Portabella com Trias van coincidir a demanar un desenvolupament més gran del tram estatal de la Carta Municipal per negociar amb el Govern central la millora del finançament municipal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: