“Ens estem venent el barri als turistes”

Setembre 9, 2008

Paco López recull tot el que està relacionat amb el barri
Hi viu des de petit i li fa “mal” veure els últims canvis

Maria Ortega (Avui)

Va tornar a néixer el dia que va naufragar a prop de la costa de Finlàndia i, des de llavors, se sent en deute amb l’ ampolla de Terry que el va mantenir entonat tota la nit que va passar a l’aigua. Paco López és mariner de tota la vida. Ha viatjat arreu del món, però un dels viatges que més l’han marcat és el que el va portar a l’Uruguai, on va trobar un llibre que li va canviar la vida. No és que les seves pàgines revelessin el secret de cap gallina dels ous d’or: era un recull d’imatges de la Barceloneta, el seu barri, que va despertar en ell l’interès per recol•lectar-ne tot el material possible. Ara és l’arxiver del barri, un rapinyaire de records i imatges, que ha anat salvant de la pèrdua en diferents mercats i cases que calia buidar.

Tot i que fa uns anys va perdre la seva casa al barri, hi segueix fent vida. Com si es tractés d’un treball estàndard, passa les hores reglamentàries als carrers de la Barceloneta abans d’enfilar cap a la seva nova casa, al Raval. “M’han desterrat”, assegura des que va perdre el quart de casa en què vivien la seva família, com a mariners, des que l’any 1944 van arribar de Cadis.

“Això, fa uns anys era com un poble: trèiem les taules al carrer, vivíem amb les portes obertes, tothom se saludava i coneixia… Ara el barri s’ha venut al turisme, sempre hi ha soroll i les cases es venen a preus altíssims a gent de fora. Ha fet un gir de 180 graus”, lamenta. La seva Barceloneta, la que recorda de quan era un nen, vivia immensa en l’estraperlo de postguerra. “Fèiem de tot per sobreviure”, recorda. En aquella època, la seva obsessió era pagar-se l’entrada al cinema Marina i, per aconseguir-ho, explica que feien espectacles per a turistes: “Els ensenyàvem el cul des del mar, perquè ens llancessin alguna moneda. S’hi valia tot!”.

Ara des de la distància i veient com, a poc a poc, “se’m venen el barri a turistes i grans especuladors”, s’autoproclama un personatge de la Barceloneta. I té raons de sobres. El Paco és el padrí d’un dels gegants del barri, la cara d’un dels capgrossos, ha estat ficat en l’organització de la festa major… tota una eminència, que tothom saluda.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: