Una onada d’indigents i nòmades dispara l’alarma de la Barceloneta

Setembre 4, 2008

Desenes de ‘sense sostre’, autòctons i estrangers, viuen i dormen a la platja i en places i parcs
Els habitants suporten actes incívics i furts i l’associació de veïns reclama una comissaria

David Placer (El Periódico)

Juntament amb el desembarcament turístic que cada any es produeix a la Barceloneta quan arriba la calor, una altra allau més silenciosa s’instal.la al barri. Són indigents i rodamons, del país i estrangers, que es traslladen els mesos d’estiu a la platja atrets pel bon temps i la gran quantitat de visitants, que moltes vegades els regalen monedes, i altres, descuiden les seves bosses. Els veïns es queixen d’un augment d’orins, escombraries i matalassos que carreguen els indigents i els turistes marginals, vagabunds, la gran majoria del nord d’Europa, que busquen tabac i alcohol barat.

“La situació sempre empitjora a l’estiu, però aquest any s’ha notat un gran increment d’indigents i persones amb problemes d’alcohol i drogues que causen conflictes”, diu la presidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Àngels Simarro. La situació, de la qual aquest diari ja va alertar el 2007, inclou persones que s’injecten heroïna.

PASSIVITAT POLICIAL
Les places del Poeta Boscà i Hilari Salvador, la platja i el centre cívic són els racons preferits per aquests indigents i motxillers d’escassos recursos. Allà instal.len tendes de campanya, estenen matalassos, fan fogates i cuinen. “La policia no fa res perquè són insolvents i no poden pagar multes. A prop de la platja tenen un forat on guarden coses que roben als turistes”, diu Ester, una veïna.
Els sense sostre d’altres barris que es traslladen a l’estiu a la Barceloneta solen xocar amb els indigents locals. “Nosaltres no donem problemes. Els que es barallen i roben són els de fora”, diu Paco, un antic pescador ara sense casa i molt conegut a la zona. L’associació de veïns ha exigit l’obertura immediata d’una comissaria. “Hi ha furts i estrebades cada dia a prop del mercat. Si no instal.len una comissaria en dos mesos, sortirem al carrer”, adverteix Simarro. En aquest cas es tracta de delinqüents d’origen nord-africà.

ENTITAT ASSISTENCIAL
A la plaça d’Hilari Salvador, on fa dos anys una indigent va assassinar un treballador municipal de la neteja per creure que tiraria les seves coses a les escombraries, l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac atén convalescents i persones amb problemes de drogues i alcohol. Un dels seus responsables explica que els esmorzars gratuïts no han tingut un “efecte crida” per a altres indigents, com asseguren alguns veïns, i ressalta que la casa funciona des de fa 24 anys.

“Si hi ha hagut més conflictivitat a la plaça d’Hilari Salvador, no ha estat per la gent que atenem aquí. Ens assegurem que aquestes persones no vagin a aquell lloc perquè no es mesclin amb els que venen droga”, afegeix. “Aquí no atenen sense sostre, només borratxos i jonquis que necessitem moltes més coses que els indigents”, va dir un usuari del centre dimarts passat.

Fonts del districte de Ciutat Vella expliquen que aquest estiu equips de gestió de conflictes, formats per tècnics municipals i guàrdies urbans, han treballat al barri, igual que a la resta de Ciutat Vella, per
corregir els problemes d’ús de la via pública generats per grups conflictius. La intervenció, segons el districte, ha donat fruits i els comerciants estan agraïts.

Molts veïns, en canvi, tenen la percepció contrària. “Als parcs, on haurien de jugar els nens, sempre hi ha borratxos, amb ampolles i gossos. Hi ha baralles entre ells i deixen escombraries i residus per tot arreu”, explica Susana Jorquera, una veïna del carrer de Sant Miquel. Els habitants de la Barceloneta esperen que a l’hivern els conflictes baixin, però temen que l’any que ve la situació els desbordi a ells i a la policia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: