Augmenten un 12% els usuaris dels serveis socials municipals

Setembre 4, 2008

Els equips d’atenció primària de l’Ajuntament de Barcelona han atès fins al juny 3.500 persones més que el 2007
La crisi porta més immigrants, treballadors en precari i aturats a dependre de les ajudes

Sònia Pau (Avui)

No es venen tants pisos ni tants cotxes, hi ha famílies que no han pogut marxar de vacances i hi ha més persones que han d’acudir als serveis socials, perquè no tenen ni cobertes les necessitats més bàsiques. Era evident que la crisi comportaria un increment dels usuaris dels serveis socials d’atenció primària, i el balanç de Barcelona des de començament d’any ho corrobora: fins al juny 33.964 persones van ser ateses pels equips bàsics d’atenció social, que van significar un augment d’un 12% respecte a les 30.377 ateses en el primer semestre del 2007.

Entre els usuaris, es manté el perfil de persona gran obligada a sobreviure amb una pensió no contributiva (PNC), la que pateix alguna discapacitat i no pot treballar, i la del sensesostre. El tinent d’alcalde d’Acció Social i Ciutadania, Ricard Gomà, explica que amb el nou marc de crisi econòmica s’hi afegeixen altres perfils, que són els que van en augment: els immigrants en procés d’acollida i les persones socialment vulnerables perquè només han pogut accedir a una ocupació precària o, en el cas més greu, s’han quedat sense feina.

“Evidentment el creixement de l’atur és greu, però també tenim un problema molt greu amb la qualitat de l’ocupació”, alerta Gomà. El balanç dels serveis socials subratlla, com també ho fan les entitats socials, que cada vegada són més les famílies en què hi ha un adult que treballa, però guanya un sou de misèria que no els permet arribar a finals de mes.

Lloguers impossibles
Pel que fa a les necessitats, no poder pagar el lloguer s’ha convertit en un gran problema. Les peticions d’ajudes s’inclouen en quatre apartats: l’habitatge, que s’endú gairebé la meitat de les prestacions gestionades fins al juny per l’Ajuntament de Barcelona; l’educació, és a dir, diners per pagar el menjador escolar o els llibres; la salut, visites al dentista o l’oculista; i, en quart lloc, l’alimentació.

Gomà vol ser realista i augura que no seria estrany que l’impacte de la crisi fes que a finals d’any les persones ateses pels serveis socials bàsics superessin en un 15% els usuaris del 2007. Entre les prioritats, afegeix, hi ha les prestacions econòmiques per atendre la infància sense recursos i l’increment de pressupost per fer front a les peticions d’ajuda per a l’habitatge.

Les noves necessitats creixen entre la infància i la gent gran. Els serveis socials van atendre el primer semestre de l’any passat 2.317 menors, i aquest any, 2.582. Les llars on viuen persones grans amb atenció domiciliària han passat de 4.636 a 6.672.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: