La reforma integral de l’Espanya Industrial restarà disseny al parc

Setembre 3, 2008

L’ajuntament invertirà més d’1,6 milions en una rehabilitació en què prevaldrà la funcionalitat
El projecte es prolongarà fins al 2011 i incidirà en la millora de la seguretat i del manteniment

Albert Ollés (El periódico)

No és or tot el que lluu a la Barcelona del disseny. L’excessiu protagonisme de la inspiració artística en el parc de l’Espanya Industrial, font de nombrosos problemes d’ús i manteniment, perdrà pes en el futur, segons el projecte de reforma del degradat espai que ultima l’ajuntament. El pla, al qual ha tingut accés aquest diari, contempla una rehabilitació integral de les 4,61 hectàrees de l’antic recinte fabril i suposarà una inversió municipal de més d’1,6 milions d’euros.

El popular parc, que va ser inaugurat el 1985 per Pasqual Maragall i ampliat el 1991 amb un espai annex en què s’alça un poliesportiu cobert, ha tocat fons en el progressiu deteriorament que viu des dels Jocs Olímpics, tal com va denunciar EL PERIÓDICO la setmana passada. Els treballs de l’arribada de l’AVE a la veïna estació de Sants i la reforma i l’ampliació de la terminal han accentuat, juntament amb la sequera, que ha obligat a buidar l’estany, els problemes cíclics de manteniment i seguretat que pateix aquesta zona verda.

PARCS I JARDINS

En aquests dos últims aspectes és on més incidirà el pla de reforma liderat per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins. En aquest també hi participaran el districte de Sants-Montjuïc i les àrees de patrimoni, il.luminació i fonts, sota una filosofia global en què predominarà la funcionalitat sobre el disseny. Com a exemple simbòlic, a les grades que connectaven l’ara tancat passeig de Sant Antoni amb l’estany es canviaran les rajoles –moltes de les quals s’han desprès– i s’hi instal.laran unes baranes per evitar caigudes. La idea és suavitzar l’impacte sobre el conjunt d’un element de gran força arquitectònica, però d’escàs ús pràctic, i que suposa un perill potencial per a la integritat física dels visitants.

Les torres fanal que rematen les grades també seran renovades exteriorment, igual que la rampa en espiral pensada com un original accés, però que s’ha acabat convertint ja fa uns anys en un improvisat urinari i en refugi d’indigents. A les plataformes que serveixen de base a les torres s’hi instal.laran baranes de seguretat i la rampa es tancarà com a accés i serà només un element ornamental.

Els murs, el paviment i els marbres que estan deteriorats es reposaran, així com el camí de lloses sobre la gespa que passa pel costat de l’estany. Les nombroses escultures seran restaurades, i es prestarà una especial atenció a la del drac tobogan, un altre punt de brutícia i residus orgànics. La reforma inclou completar la il.luminació del parc –que s’estendrà a tots els seus racons–, instal.lar una nova xarxa elèctrica per al reg, canviar tots els bancs, una part de les papereres i les fonts. Pel que fa a la jardineria, està previst un tractament de millora de la gespa, així com de poda i trasplantament d’arbres, i la plantació de noves espècies.

Un dels objectius del districte és millorar la connexió del parc amb els barris de Sants i Hostafrancs, ja que està ubicat a la frontera entre tots dos. Per fer-ho es reformarà el portal d’entrada pel carrer de Muntadas, a més del camí i la zona contigua amb el carrer del Rector Triadó. Segons les previsions municipals, el projecte final s’aprovarà l’any 2009 i les obres s’executaran en els dos anys següents, de manera que la nova imatge de l’Espanya Industrial serà una realitat el 2011, coincidint amb la conclusió de l’actual mandat.

ANTIGA FÀBRICA TÈXTIL
El parc es va construir a l’espai on hi havia des de finals del segle XIX la fàbrica tèxtil del mateix nom, creada pels germans Muntadas. D’aquesta només se’n conserva un edifici conegut com la Casa del Mig, que alberga una escola i un centre cultural. El jardí, que va ser dissenyat per l’arquitecte Luis Peña Gancheghi, va suposar la consecució d’una llarga reivindicació dels veïns, que ara esperen que la reforma acabi amb anys de constants problemes.

Anuncis

3 Respostes to “La reforma integral de l’Espanya Industrial restarà disseny al parc”

  1. sicka Says:

    QUE NO ES TREGUI EL DRAC!

  2. Meritxell Nicolàs Says:

    Som un grup de famílies amb criatures petites usuaries del parc i, estem preocupats perquè ens ha arribat la notícia que tancaran el parc de l’abril al novembre del 2009. Això suposaria no poder gaudir d’aquest espai a la primavera i estiu que és quan més hi anem. Demanem si no es podria posposar el tancament fins el mes de setembre o octubre del 2009 i fer les obres a l’hivern.

  3. Basqueteros Says:

    Que no suprimeixin les pistes de basquet del parc. Hi ha un colectiu molt gran d’usuaris que hi practiquem aquest esport i voldriem saber que passarà amb les pistes. Ens sabria molt de greu que desapareguessin amb les obres.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: