Els pintors de la Rambla: més venedors que no pas creadors

Setembre 1, 2008

No totes les parades compleixen la normativa municipal
La llicència dóna dret a ocupar un espai per treballar, però en molts casos només s’hi ven obra | L’Ajuntament fa inspeccions, però no posa sancions

Virgínia Mascaró (Avui)

Amb un pla d’usos de la Rambla de Barcelona en ple procés d’elaboració i debat, al passeig més concorregut de la ciutat artistes de la fira de pintors han instal•lat de franc autèntiques botigues de quadres. La llicència dóna dret a ocupar el disputat espai per crear-hi in situ, però molts pintors no agafen el pinzell en tot el dia. En canvi, hi posen a la venda una gran quantitat de quadres.

A la Rambla de Santa Mònica, des del 2000, cada dia s’hi pot trobar la fira de pintors. Una zona amb 48 parades, on treballen, no sempre de manera simultània, 94 artistes de disciplines diverses. Hi ha caricaturistes i retratistes (49), pintors convencionals (33), dibuixants amb tècnica de l’aerosol (6) i, més recentment, també cal•ligrafia xinesa (6).

La llicència municipal dóna dret a ocupar l’espai per crear i vendre obra pròpia, original i feta al moment. No obstant, només cal fer-hi una volta per veure que “moltes parades de pintors només venen quadres, moltíssims, la majoria dels quals no es fan aquí. Pocs es pinten aquí”, es queixa el caricaturista Xavier Rillo, que considera que dóna una mala imatge de la fira i en baixa la qualitat artística.

Moltes de les parades de pintors tenen obert des de primera hora del matí fins passada la mitjanit. De fet, l’horari de l’activitat és de les nou del matí a les dues de la matinada, que és l’hora de reg de la Rambla. Un horari tan extens és més rendible, però fa impossible que hi hagi sempre el titular de la llicència, tot i que la normativa especifica que les parades no es poden sotsarrendar ni es pot deixar que una altra persona s’encarregui de la venda.

“Potser són familiars o contractats, no ho sabem, però en un espai petit i sobreocupat com aquest cal que hi hagi rotació, si no potser no hi haurà feina per a tothom. I també cal que es mantinguin uns estàndards de qualitat (que no es vengui obra a preus rebentats), i més ara, amb la crisi”, apunta un retratista que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

El districte de Ciutat Vella és l’encarregat de controlar el bon funcionament de la fira de pintors i de tenir cura que les parades compleixen la normativa vigent. “Fem inspeccions regularment, però, de moment, no s’han traduït en sancions, només hem fet recomanacions”, diu un portaveu municipal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: