BARCELONA NO ÉS MONTREAL

Setembre 1, 2008

(Editorial)

Barcelona té molts dels ingredients necessaris per ser una gran metròpoli, i la recepta per arribar a ser-ho es basa en la imaginació, l’estratègia, la confiança i la valentia. Tenim la recepta i els ingredients, ens manca que el cuiner executor de tot plegat sigui un govern municipal capaç i amb les idees clares.

Posem un exemple d’una metròpoli de primer rang: la ciutat de Montreal, al Quebec. En molts aspectes s’assembla a Barcelona: tenen la mateixa grandària, una dinàmica demogràfica bastant paral·lela, una base econòmica en què la indústria i l’equipament terciari tenen papers destacats, uns processos d’urbanització realitzats als segles XIX i XX amb la participació del mateix tipus d’agents, aspiracions de capitalitat política, problemes d’integració dels immigrants i conflictes lingüístics històrics.

També hi ha diferències, moltes i tan evidents que fins i tot es respiren al carrer: a Montreal el desenvolupament econòmic ha estat molt més fort, les polítiques socials han estat més estrictes però més efectives, la projecció internacional de la ciutat a través de la cultura ha estat una prioritat i, tot i ser una ciutat molt més jove, ha aconseguit generar un sentiment de pertinença brutal que fa que les persones que hi viuen se sentin tan orgulloses de la ciutat que no llencen ni un paper a terra, conserven els parcs nets i florits, deixen les portes obertes de casa perquè quasi no hi ha delinqüència i parlen en primera persona del plural quan diuen que són una comunitat de ciutadans molt ben avinguda. Hi ha banderes de Montreal, del Quebec i també de Canadà per tot arreu, l’ambient és multicultural i alegre, tothom sap parlar perfectament el francès i l’anglès i es percep el benestar a l’ambient.

L’artífex de tot plegat, en bona mesura, va ser Jean Drapeau, que va ser alcalde de la ciutat durant vint-i-nou anys. Durant els anys 60 va posar en marxa gran obres públiques, va fer el metro, que està connectat amb el centre comercial subterrani més gran del món, que a la vegada està connectat amb la majoria d’edificis d’habitatges i d’oficines de la ciutat (de manera que es pot fer vida sota terra quan les temperatures són extremes). També va aconseguir que la ciutat fos seu de l’Exposició Universal de 1967, de les més importants que s’han fet mai, que va tenir 50 milions de visitants i es va desenvolupar sobre una illa feta a partir de tota la terra sobrant de les obres dels túnels del metro. A la dècada dels 70 va portar a la ciutat la celebració dels Jocs Olímpics d’Estiu de l’any 76, que va acabar de projectar la ciutat al món malgrat que les despeses s’han estat pagant fins fa poc. Va canviar el sistema electoral, va reformar el departament de policia i en totes les decisions que prenia deia que vetllava prioritàriament per la ciutadania i que es deixava endur pel seu amor cap a la ciutat.

Jean Drapeau va governar amb imaginació la ciutat i va anar guanyant l’alcaldia fins que es va retirar. Segur que va fer coses que no van funcionar i molts el titllaven de boig per les idees que tenia (els opositors deien que era una barreja entre Walt Disney i Al Capone), però Montreal ara és el que és gràcies a l’Administració que va desenvolupar.

A Barcelona ens cal un Jean Drapeau, un alcalde o una alcaldessa que no es limiti a gestionar, sinó que tingui l’aptitud, la disposició i la intel·ligència per fer realitat un projecte de ciutat ambiciós. El lema del Quebec és “Je me souviens” (me’n recordo), és important saber qui has estat per saber qui ets. Barcelona històricament ha estat una gran capital del Mediterrani, ara no podem quedar-nos enrera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: