Un estudi detecta racisme en bars de copes del Raval

Agost 19, 2008

Diversos locals abaixen la persiana o posenporterperquèels immigrants no hi entrin
Els establiments recorren al dret d’admissió per seleccionar la clientela

(El Periódico)

Els immigrants ho tenen difícil, si no impossible, per poder accedir a la majoria de locals d’oci nocturn del Raval. Almenys això és el que es desprèn d’un estudi de camp elaborat per la Universitat de Barcelona (UB) i difós ahir per l’agència Efe. L’informe denuncia pràctiques amb rerefons racista que ratllen la il.legalitat per seleccionar la clientela, com ara requerir una invitació inexistent, franquejar l’entrada amb vigilants de seguretat o tancar persianes i portes i obrir-les només de forma individualitzada a les persones desitjades.

El treball, elaborat durant 10 mesos per Manuel Delgado i Jordi Carreras, del Grup d’Investigació en Exclusió i Control Socials de la UB, sosté que la majoria dels bars de copes del Raval equiparen immigració estrangera “pobra” (sobretot l’originària del Marroc i Algèria) amb delinqüència. Amb aquesta premissa, els immigrants es converteixen en una font “d’inquietud, contaminació i perill”, indica l’informe, i són vetats als locals.

EXCUSES FALSES
El mètode utilitzat per filtrar la clientela es basa en un ús incorrecte i “sistemàtic” del dret d’admissió, que de manera encoberta se sustenta en criteris que “podrien qualificar-se de racistes”, denuncien els autors. Així, en alguns casos, els bars neguen l’accés a alguns immigrants al.legant motius d’indumentària o argumentant que és necessària una invitació, que s’hi celebra una festa privada (quan no és veritat) o que l’aforament està complet.

Per no incórrer en una il.legalitat (negar l’entrada a un immigrant pel simple fet de ser-ho és inconstitucional), alguns propietaris opten per permetre’ls l’accés al local. Però tan bon punt que entren, el personal del bar sotmet la persona en qüestió a una intensiva vigilància amb l’objectiu de poder-la fer fora tan aviat com sigui possible amb la més mínima excusa a l’empara del dret d’admissió. “Sempre es pot argumentar l’expulsió d’un individu, per més que els motius que s’al.leguin siguin discutibles o indemostrables”, critiquen Carreras i Delgado. A més a més, les víctimes gairebé mai denuncien el tracte discriminatori perquè no sempre tenen els papers en regla.

L’estudi subratlla que l’objectiu d’aquestes pràctiques és garantir que els clients acceptats no estiguin en contacte amb d’altres que, presumptament, poden amenaçar la convivència al bar o perjudicar la seva imatge pública. És per això que tots els clients que no tinguin entre 25 i 35 anys, que no siguin de classe mitjana i de nacionalitat espanyola i amb un nivell d’estudis universitari i que exerceixin com a professionals liberals en àmbits com la cultura, l’educació, l’economia o la salut ho tenen difícil per sortir de copes pel Raval.

Anuncis

Una resposta to “Un estudi detecta racisme en bars de copes del Raval”


  1. […] Apparently immigrants are being denied access to virtually all night bars in Barcelona’s popul…. I’m an immigrant, and I’ve never had any problems getting in (getting out is a different story), so I guess El Periódico is using the same definition as one of my ex mother-in-laws: “You’re not an immigrant, you’re white!” Despite the beatings and the burnings, Spain’s nignogs don’t complain, which is why the Americans and British are clearly racists while it is equally clear that the Spanish were just having a little innocent fun with those damn Chinkies. […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: