Fastiguejats abans de començar

Juliol 30, 2008

Entitats veïnals de barris per on passarà el TAV denuncien que no s’atenen les seves demandes

Anna Ballbona (El Punt)

De manera conjunta per primer cop, fastiguejades per diversos motius, sis associacions de veïns de barris de Barcelona per on passarà el tren d’alta velocitat (TAV) han donat un cop de puny a la taula. La protesta pren forma a través d’un manifest conjunt, que denuncia que el procés participatiu engegat per l’Ajuntament per seguir les obres és un nyap: de les cinc comissions de treball que s’havien de reunir, per ara només se n’ha reunit una. També es queixa que els plans urbanístics lligats al TAV inclouen pocs equipaments i poca oferta d’habitatge protegit, i reclamen el soterrament total de les vies.

El manifest conjunt signat per sis associacions de veïns de Barcelona denuncia els fruits inexistents que han tret, fins ara, de les converses amb l’Ajuntament per perfilar i millorar els plans urbanístics lligats al pas del TAV. El manifest deixa palès el descontentament de les associacions de veïns del Clot–Camp de l’Arpa, Sant Andreu del Palomar, Sant Andreu Nord i el Sud, la Sagrera i Navas. I arriba just en el moment en què estan començant les tasques preliminars al costat del pont de Calatrava, prop de la torre del Fang, per preparar el pou d’atac de la tuneladora. Els treballs per perforar el centre de Barcelona, des del Clot fins a Sants, no començaran fins d’aquí a deu mesos. Mentrestant, es faran totes les tasques prèvies per habilitar els pous de ventilació i les sortides d’emergència al llarg del traçat per perforar.

És precisament davant aquest començament de les d’obres que les entitats veïnals han volgut expressar les temences que el final d’aquesta infraestructura no els portarà els beneficis promesos, quant a millores en equipaments, oferta d’habitatge protegit i el soterrament i la conversió en un passeig de la zona de vies de Sant Andreu i la Sagrera. «Fins ara el procés participatiu desenvolupat per l’Ajuntament ha estat únicament formal, i no s’ha tingut en compte l’opinió veïnal», assenyala el text reivindicatiu.

A finals de l’any passat l’Ajuntament va engegar un procés participatiu amb les associacions de veïns de Sant Andreu, la Sagrera, el Clot i Sant Martí. De les cinc comissions de treball que s’havien de reunir, fins ara només se n’ha reunit una. «Les obres comencen però la participació està parada», denuncia Genís Pascual, president de l’associació de veïns de Sant Andreu de Palomar.

Moltes de les reivindicacions que fan els veïns a través d’aquest comunicat no són noves. Les han fet arribar unes quantes vegades, però el problema és que «les converses no s’han traduït en resultats tangibles». És el cas del cobriment i soterrament total del fossar ferroviari i dels vials de circulació de vehicles. Els veïns de la Sagrera van arrencar un acord verbal de l’Ajuntament per soterrar les vies a l’altura del seu barri, però encara no tenen cap compromís escrit.

«Ja és temps de tenir compromisos una mica tangibles», denuncia Mercedes Vidal, membre de l’associació de veïns de la Sagrera. «L’Ajuntament només vol parlar d’obres, però nosaltres volem que es parli de tot el que va associat a les obres», afegeix.

Així, el manifest reclama que els plans urbanístics del TAV «cobreixin les necessitats actuals dels barris i les necessitats que crearà l’arribada dels nous habitants». Al mateix temps, exigeix que la llosa sobre les vies «permeti fer una zona verda de qualitat».

Les entitats veïnals expressen dubtes sobre el model de mobilitat que planteja el pla Sant Andreu–Sagrera, ja que la principal forma d’accedir a la futura estació de la Sagrera serà a través del transport privat. L’ampliació de l’oferta d’habitatge protegit i la disminució de l’alçada d’alguns edificis són altres de les seves demandes. Aquests dies, i aprofitant els consells de barri, el districte fa a Sant Andreu, la Sagrera i Navas reunions informatives sobre el TAV.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: