El 40% de Barcelona afrontaria ara una apagada en la mateixa situació de fa un any

Juliol 20, 2008

La Generalitat diu que el 60% d’abonats ja estan connectats a dues subestacions per si falla la seva en una avaria general

Xavier Miró (El Punt)

Dimecres farà un any que Barcelona va tenir una apagada elèctrica històrica. Fins a 300.000 abonats es van quedar sense subministrament a les onze del matí del 23 de juliol. L’endemà, 80.000 clients encara estaven sense llum i 10.000 van estar a les fosques durant 56 hores. Van coincidir circumstàncies improbables, però la greu repercussió d’aquestes va demostrar que les instal•lacions no es trobaven en l’estat adient i, sobretot, que l’estructura de la xarxa de distribució de Barcelona era deficient perquè cada subestació funcionava com una illa. Un any després, la Generalitat calcula que el 60% d’abonats ja estan connectats avui a una segona subestació per si falla la seva. Però gairebé la meitat encara haurien de rebre electricitat per un operatiu d’emergència.

Aquell matí del 23 de juliol del 2007, un cable de 110 kV de la distribuïdora Fecsa-Endesa va caure sobre una subestació de 220 kV de Red Eléctrica Espanyola (REE) en una de les línies que transporta l’energia a Barcelona. El cable va provocar tres curtcircuits, els dos primers dels quals van causar la desconnexió automàtica de milers de clients de la zona de Collblanc, les Corts i Sants, però van poder ser confinats a la mateixa subestació. El problema va ser el tercer curtcircuit, sobre el cable de 220 kV que unia les estacions de Collblanc, Urgell i Maragall. El mal estat de les proteccions que descarreguen els curtcircuits a terra van fer que no s’evités que el cable rebés una sobretensió extrema, que el va acabar foradant. L’oli roent que va començar a vessar del cable es va incendiar i la subestació de Maragall va quedar calcinada. En 24 hores es va poder tornar l’electricitat a la majoria d’afectats, però els 10.000 que depenien de la subestació de Maragall van estar sense llum tres dies. La raó és que tal com estava dissenyada l’estructura de la xarxa, quan una subestació quedava inutilitzada, els clients que en depenien no tenien alternativa. Per això es va haver d’improvisar la instal•lació d’un cable de quatre quilòmetre des de la subestació de Vilanova per subministrar les subestacions mòbils que es van emplaçar a Maragall provisionalment. Això va passar als abonats de Sant Martí, Horta-Guinardó, Eixample i Gràcia, però hauria pogut passar a qualsevol altre perquè cap subestació tenia alternatives de subministrament.

Totes les instal•lacions que van dissenyar-se per fer front a la situació es van pensar ja per garantir una doble connexió als clients. Avui la Generalitat calcula que un 60% dels abonats de Barcelona ja disposen de l’alternativa, inclosos els de Maragall i Urgell. Però encara en queda un 40% que continuen depenent d’una única subestació i als quals se’ls hauria de garantir el subministrament per mitjà d’un operatiu d’emergència, probablement amb generadors elèctrics al carrer en cas d’una avaria com la de fa un any. La nova llei de subministrament i qualitat del servei elèctric que es tramita al Parlament requerirà que els clients estiguin connectats a dues subestacions en el termini de dos anys des de l’entrada en vigor del text legislatiu. Això vol dir que entre el 2010 i el 2011 l’estructura de la xarxa hauria d’estar doblada pel que fa al subministrament als clients. En qualsevol cas, des del govern català també es deixa clar que Endesa ha elaborat un pla de contingències per actuar ràpidament en cas d’avaria greu en els punts dèbils de Barcelona i Catalunya, i això suposa que la reposició del subministrament a la ciutat s’hauria de fer més ràpidament que fa un any.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: