Una avaria entre Clot i Arc de Triomf provoca retards de 50 minuts als trens

Juliol 19, 2008

Confusió i indignació entre els usuaris per la poca informació durant les quatre hores que van durar els problemes

Rosa Díaz (El Punt)

El sistema de senyalització dels trens va fallar ahir al túnel dels trens de rodalia de Renfe, a la zona de Barcelona Marina i Arc de Triomf, cap a dos quarts d’onze del matí i això va provocar retards de fins a 50 minuts, segons la versió oficial, en els trens de totes les línies que passen per plaça Catalunya (1, 3, 4 i 7) i un caos que va anar creixent a mesura que passava el matí per la falta d’informació i d’alternatives a la no circulació d’alguns trens. Els usuaris més afectats, sobretot els de les línies amb menys freqüència de pas, s’indignaven. Entre els altres usuaris planava la confusió provocada per la falta d’informació. Renfe va comunicar que abans d’un quart de tres l’avaria va quedar solucionada, tot i que a les estacions continuava havent-hi molta confusió.

Els senyals que regulen el trànsit dels trens a les línies que passen per Arc de Triomf i el Clot-Aragó es van espatllar a mig matí, segons l’empresa que gestiona les infraestructures ferroviàries (Adif). L’errada del sistema es va detectar a dos quarts d’onze del matí. A partir d’aquell moment la senyalització, que normalment funciona de manera automàtica, es va haver d’anar regulant amb un sistema manual i el trànsit es va anar fent més lent, cosa que va anar acumulant els retards en el pas dels combois, fins al punt que a tres quarts i mig de tres de la tarda passava per plaça Catalunya un tren cap a Terrassa que en els plafons informatius s’anunciava a dos quarts de dues. En la versió oficial que va donar Renfe es va dir que el retard màxim era de 50 minuts, però, a la pràctica, hi va haver usuaris que van haver d’esperar fins gairebé tres hores el tren. És el cas, per exemple, de persones que ahir intentaven viatjar des de Barcelona fins a Vic o a Ripoll. Aquests usuaris mostraven la seva desesperació en els punts d’informació i atenció a l’usuari de la plaça Catalunya: «Però el tren passarà?», preguntaven incrèduls a l’operari, que els assegurava que el tren de la Tour de Carol de les 15.21 h havia de passar. «Però aquest tren no para a totes les estacions…», deia l’usuari, de vegades més informat que els mateixos informadors de Renfe. «Aleshores agafi el tren de les 15.51 h, que sí que para a totes», contestava l’operari amb el full d’horaris ja obert a la mà. Aleshores esclatava la queixa irada dels passatgers, que feia ja dues hores que havien d’agafar el tren i encara n’havien d’esperar una més.
«Perdoni, passarà algun tren cap a Mataró?» Una usuària preguntava perquè enlloc no s’anunciava el pas de cap tren d’aquesta línia, i per megafonia es deia que aquests trens acabaven i començaven el recorregut a l’estació de França. «Per la via 1, els que van a Blanes o Maçanet-Massanes», deia l’informador. «Però passen o no passen?», insistia la viatgera, desconfiada sobretot perquè el que sentia per megafonia era una altra cosa. I aquests trens sí que passaven, però sense anunciar-se prèviament.

I així, una darrere una altra, desenes de persones intentaven sortir com podien de l’entrebanc d’una altra jornada d’avaries a Renfe, que va afectar les línies 1 (Molins de Rei / l’Hospitalet-Mataró / Maçanet), 3 (l’Hospitalet-Vic), 4 (Sant Vicenç / Vilafranca-Manresa) i 7 (l’Hospitalet-Cerdanyola Universitat / Martorell). Adif va emetre una nota informativa ahir a primera hora de la tarda per anunciar que l’avaria havia estat solucionada just abans d’un quart de tres i que progressivament s’aniria implantant la normalitat un altre cop al servei. D’altra banda, Adif no va aclarir ahir les causes de la incidència: «S’ha obert una investigació», van manifestar en la nota informativa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: