L’Ajuntament prioritza les subvencions als grans festivals i minimitza les socials

Juliol 15, 2008

Les propostes culturals s’emporten el 53% dels 8,3 milions d’euros en ajuts per promoure activitats i serveis a Barcelona

Vicenç Planella (El Punt)

La Barcelona «mediàtica», que es mostra al món en forma de grans festivals de música, dansa o videoart, sembla que disposa de preferència per part del govern de Jordi Hereu a l’hora de rebre les subvencions que cada any concedeix l’Ajuntament de Barcelona a les entitats i a les empreses que promouen activitats i serveis a la ciutat. En la convocatòria corresponent al 2008 s’ha concedit el 53% dels ajuts, amb un pressupost total de 8,356 milions d’euros, a les propostes de caire cultural, mentre que onze àmbits més amb un component més social s’han hagut de repartir el 47% restant. El Primavera Sound, el Sonar i la fira Loop acumulen una subvenció major que les desenes de propostes aprovades en els capítols de salut pública, acció social, dones, joventut i civisme.

Tan sols els organitzadors de la festa major de Gràcia, que enguany rebran 153.000 dels pressupostos de la ciutat, poden presumir de rebre un millor tracte per part del bipartit governamental que integren el PSC i ICV-EUiA que el que aquest atorga a les empreses i associacions organitzadores dels festivals de referència a la ciutat. Les grans partides de les subvencions destinades a promoure activitats i serveis a Barcelona estan reservades a esdeveniments culturals com ara el Primavera Sound, la música avançada del Sonar, el videoart del Loop, el Dies de Dansa, el classicisme d’Ibercamera, el festival internacional de jazz i l’espai escènic Brossa. Tots ells es mouen en un volum d’ajuts que oscil•len entre els 71.000 i els 125.000 euros, segons es recull en la llista de projectes aprovats per un import més gran de 3.000 euros que ha estat publicat en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB)

De fet, l’executiu de Jordi Hereu mostra una clara preferència per les activitats culturals a l’hora de repartir subvencions. La convocatòria d’abast per a tota la ciutat d’enguany, dotada amb 8.356894,5 euros, ha tingut una distribució molt desigual entre els dotze àmbits que s’hi poden acollir. Les 290 iniciatives culturals que han tingut el suport del consistori obtenen 4,435 milions d’euros –174.000 més dels previstos inicialment–, seguides a llarga distància per les 111 actuacions esportives, bonificades amb 1,272 milions d’euros, sempre segons les dades del BOPB.

El contrast més clamorós, però, es produeix amb els altres deu àmbits que tenen l’accent propi de les polítiques progressistes. Així, les iniciatives d’enti tats i fundacions, públiques o privades, a favor dels immigrats es queden en 437.500 euros, les relacionades amb els drets civils només obtenen uns ajuts totals de 398.440 i les d’acció social s’han de conformar amb 302.634 euros. Les subvencions en els capítols de participació ciutadana, salut pública, associacionisme, medi ambient, dones o joventut ja són vint vegades inferiors al volum que rep el títol de cultura.

Aquesta desigualtat també es repeteix en termes de ràtio per activitat o servei aprovats. Una proposta de caire cultural obté de mitjana un ajut de l’administració municipal de 15.294,26 euros; una d’esportiva baixa fins als 11.464,43 euros de mitjana, i les restants es mouen entre els 7.766,66 de les iniciatives relacionades amb les dones i els 4.166,66 de les que tenen a veure amb el civisme i la convivència.

El gerent de l’àrea d’Educació, Cultura i Benestar, Marc Murtra, va admetre ahir que l’àmbit cultural «és una antiga aposta de ciutat» i que les propostes que s’hi presenten s’adiuen millor amb el caràcter de les subvencions que altres àmbits en què l’Ajuntament actua mitjançant convenis o externalitzant serveis. Murtra també va justificar l’interès del consistori en la promoció de festivals mediàtics: «Si volem que l’ajut públic tingui impacte davant d’unes eines internacionals potents, això ens costa més recursos.»

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: