La crisi immobiliària retarda i encareix la reforma de la Mina

Juliol 11, 2008

Posposada fins al 2011 la subhasta de solars per a pisos lliures per falta d’inversors

David Placer (El Periódico)

L’ombra de la crisi del totxo comença a planar sobre el barri de la Mina, que s’havia de transformar urbanísticament sobre la base dels recursos provinents de la subhastes de sòl públic. La parada immobiliària ha obligat l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs a posposar fins a principis de l’any 2011 els seus plans per vendre solars en què es construiran 300 pisos lliures davant de la Rambla. Els representants municipals han arribat a la conclusió que no hi ha prou compradors disposats a assumir aquesta mena d’operacions immobiliàries i per aquest motiu s’ha decidit posposar la venda fins a la data en què creuen que haurà passat la crisi: d’aquí a dos anys i mig.

Després de la inauguració de la nova rambla el mes passat, l’ajuntament esperava concretar una subhasta dels solars públics que produís 50 milions d’euros en guanys, que reinvertiria en pisos protegits. Els terrenys, compostos per quatre parcel.les entre el carrer de Cristòfol de Moura i l’avinguda de Manuel Fernández Márquez on ara opera algun pàrquing provisional, tenen la capacitat d’albergar un màxim de 16 blocs.

PISOS SOCIALS

Els ingressos per la subhasta –que ara no arribaran– estaven pensats per a la construcció dels pisos de protecció oficial on viuran la majoria dels afectats per les reformes urbanístiques que s’executen a la zona.

El consorci de la Mina, que és un ens destinat a transformar el barri i que està integrat pels ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià, la Diputació i la Generalitat, s’haurà d’endeutar ara per garantir la construcció d’aquests pisos protegits la tardor que ve, segons van informar fonts municipals.

La plataforma de veïns i entitats de la Mina considera que el retard és una pèssima notícia per a la transformació del barri i tem que l’ensopegada es tradueixi en una rebaixa en la qualitat del projecte. “No ens sorprèn però ens preocupa i obre interrogants sobre el que falta per fer i com aquest ajornament afectarà els acabats de la reforma”, opina Josep Maria Montferrer, portaveu de la plataforma.

Tant l’ajuntament com el consorci asseguren que els interessos que hauran de pagar, i que encariran l’operació, no seran tan alts com els del mercat –se situaran en el 4,9%–i que recorreran a algunes de les entitats financeres que tenen convenis especials amb el departament de Medi Ambient i Habitatge per a la construcció de pisos socials.

CRÈDIT OBLIGAT
El barri de la Mina té projectades un total de 422 vivendes, de les quals 350 estaran destinades a afectats urbanístics. Es calcula que el cost d’aquest projecte pot arribar a uns 43 milions d’euros i els pisos podrien estar acabats a principis de l’any 2011, segons els plans municipals.

Els solars pendents de subhasta són els únics amb els quals compta l’Administració per obtenir recursos addicionals per finalitzar la transformació de la zona. Després de vuit anys d’operacions urbanístiques, fins al moment no s’ha construït cap vivenda oficial, encara que ja s’han aixecat algunes edificacions d’alt nivell, promogudes per Reyal Urbis, que ja compten amb els primers veïns.
Els quatre solars de la Rambla no van ser subhastats amb anterioritat perquè el govern local pensava que tindrien molt més valor una vegada finalitzat el passeig i quan estigués operatiu el tramvia.
A finals de l’any 2006, el consorci de la Mina va subhastar un terreny del qual posseïa el 93%, on l’empresa catalana H10 aixecarà un hotel al carrer de Llull i la ronda de Sant Ramon de Penyafort.
Malgrat la crisi, el govern local considera que els terrenys no han perdut valor en el mercat i que seguiran sent molt valuosos quan es reactivi l’economia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: