Les obres del TAV al centre de Barcelona comencen aquest mes i duraran tres anys

Juliol 9, 2008

Foment promet transparència però reitera que ni la Generalitat ni l’Ajuntament decidiran com s’ha de fer el túnel pel centre

Anna Ballbona (El Punt)

Les obres del tren d’alta velocitat (TAV) al centre de Barcelona començaran en les properes setmanes, aquest mes de juliol. El primer treball serà fer el pou d’atac per on haurà d’entrar la tuneladora, prop de la Torre del Fang, entre el pont de Bac de Roda i la futura estació, al barri del Clot. La tuneladora que perforarà tot el centre de Barcelona començarà a treballar l’agost del 2009, i el túnel no estarà acabat fins a l’abril del 2011. Després de la reunió del Consorci de l’Alta Velocitat, Víctor Morlán, secretari d’estat de Planificació i Relacions Institucionals de Foment, va prometre un gran esforç de transparència i col•laboració entre les administracions durant les obres, però va deixar clar que només Adif i l’empresa adjudicatària decidiran com es fa el túnel.

Avui mateix el Ministeri de Foment, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona tenen una altra reunió per fixar el punt exacte on s’haurà de fer el pou d’atac, per on entrarà la tuneladora que perforarà 5,65 quilòmetres de subsòl pel centre de la ciutat. El pou d’atac se situarà prop de la Torre del Fang, al barri del Clot. Serà la primera obra visible de la construcció del TAV pel centre de Barcelona. Després, i a partir del setembre, vindran les obres per habilitar les dotze sortides d’emergència i pous de ventilació, unes tasques que ja tindran afectació en la via pública i la mobilitat, tant en vehicle propi com en transport públic. Tots aquests treballs previs duraran un any, i l’agost del 2009 la tuneladora ja podrà començar la perforació, que es preveu que estigui enllestida l’abril del 2011.

El Consorci Barcelona Alta Velocitat, en el qual hi ha el Ministeri de Foment, l’Ajuntament i la Generalitat, es va reunir ahir per acordar aquest inici d’obres i «reforçar la col•laboració i informació mútua en el seguiment de les obres», segons Víctor Morlán, secretari d’estat de Planificació i Relacions Institucionals del Ministeri de Foment. Per fer-ho, una comissió tècnica amb les tres administracions es reunirà cada quinze dies, i continuaran les comissions amb les entitats veïnals, a qui es permetrà visitar les obres. «Volem que sigui una obra emblemàtica quant a la transparència», va subratllar Morlán, que també va deixar clar les decisions que pertoquen a cadascú: «Ni l’Ajuntament ni la Generalitat diran com s’ha de fer el túnel.»

L’ESTACIÓ DE LA SAGRERA
Abans no acabi el 2008, les administracions han de tenir clar com finançar l’estació de la Sagrera. «Trobarem els recursos necessaris per tirar endavant l’estació», va reblar l’alcalde Jordi Hereu. En l’espera de rebre l’informe mediambiental de l’Agència Catalana de l’Aigua, preveuen tenir a punt els projectes d’arquitectura i instal•lacions el primer trimestre de l’any que ve. Segons Morlán, la intenció és construir-la «com més aviat millor». Tot i que no estarà acabada quan la línia del TAV hagi arribat a la Sagrera i estigui en funcionament, Morlán va dir que això no és impediment perquè es faci un baixador provisional. «Hi ha llocs, com Valladolid, on l’estació no està acabada i l’AVE hi para», va apuntar. Pel que fa al tram del traçat del TAV entre la Sagrera i el Nus de la Trinitat, ara s’estan fent els treballs previs, mentre que del Nus de la Trinitat a Montcada s’està executant el pou d’atac.
Davant la Delegació del Govern a Catalunya, membres de la plataforma AVE pel Litoral van desplegar ahir pancartes en desacord amb el traçat pel centre.

La Torre del Fang

El pou d’atac per on haurà d’entrar la tuneladora que perforarà el centre de Barcelona estarà a prop de la Torre del Fang, però encara es desconeix fins a quin punt l’afectarà. Segons va avançar ahir l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, no serà a la via pública, sinó a la zona ferroviària. Depenent del punt on se situï, la Torre del Fang s’haurà de desmuntar –per assegurar-ne la protecció– o no. «Potser al final no s’haurà de desmuntar», va indicar Hereu. De fet, l’Ajuntament ja tenia a punt el pla de desmuntatge, amb què havia tranquil•litzat l’Associació de Veïns del Clot-Camp de l’Arpa, que temia per la possible pèrdua d’aquesta masia del segle XIV, que està catalogada com a bé cultural d’interès local. Aquest pla municipal incloïa que es mantinguessin dretes i es conservessin les dues façanes de l’edifici, la del carrer Espronceda i la del Clot, i fer una demolició controlada de tota la resta, per després reconstruir-la. Ara caldrà esperar sentir què diuen els tècnics per aclarir-ne el futur immediat.

La Sagrada Família

La junta de la Sagrada Família, que va portar fins a l’Audiencia Nacional la seva oposició al traçat del TAV pel centre, s’ha negat que els tècnics d’Adif fessin les inspeccions a l’interior del temple. Fins ara les inspeccions ja s’han dut a terme a bona part dels edificis de l’Eixample afectats pel traçat. «Entrarem a la Sagrada Família si ens deixen; seria bo per a una obra d’aquestes característiques, i espero que les dificultats desapareguin», va assenyalar ahir Víctor Morlán, representant del Ministeri de Foment. A més, va recordar «el tractament especial» (amb pantalles) que preveuen per protegir el temple. Interrogat per les afectacions que pot tenir la línia C-2 nord un cop comencin les obres, Morlán va assegurar que han après del passat i que intentaran que hi hagi «la menor afectació possible». Va reconèixer que hi haurà «dificultats» en la mobilitat pel centre, però va garantir que «les obres es faran bé» i va demanar «tranquil•litat» als barcelonins.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: