Incògnites de l’afer Vilaró

Juliol 9, 2008

Què feia el cap de la Guàrdia Urbana al mig dels aldarulls?
No és clar que el cop el causés una pilota disparada pels Mossos
Allau de crítiques contra l’Ajuntament per no informar

L.N. (Avui)

No hi ha una única versió ni tampoc una única incògnita sobre la causa de l’hospitalització del cap de la Guàrdia Urbana després de supervisar l’operatiu policial a la plaça Espanya durant la celebració de l’Eurocopa. Mentre que hi ha fonts que asseguren, sense cap mena de dubte, que l’origen de la lesió va ser una pilota de goma disparada pels Mossos d’Esquadra, d’altres no ho tenen tan clar.
Tampoc s’entén, ni s’aclareix, com l’intendent major Xavier Vilaró es va veure atrapat al mig dels aldarulls en el moment que es donava l’ordre de carregar i com, posteriorment, va estar en contacte amb Guàrdia Urbana i Mossos -quan la plaça ja gairebé era buida- sense donar senyals de trobar-se malament i sense referir-se a cap cop.

L’origen de la lesió

Les versions sobre l’origen de la lesió són contradictòries. Hi ha fonts que expliquen que Vilaró va rebre un cop a l’abdomen a causa d’una pilota de goma dels Mossos, que es va trobar malament i que va marxar cap a casa sense ser atès pels serveis mèdics de la plaça Espanya. No va ser fins l’endemà que va anar al metge pensant que tenia un còlic. Una vegada a l’Hospital del Mar, els metges van decidir ingressar-lo davant l’afectació de la melsa que, a causa d’algunes complicacions alienes al cop, es va haver d’extirpar. També hi ha els que asseguren que fins ben entrada la matinada Vilaró va tenir contactes amb els dispositius policials, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos, sense queixar-se de cap dolor. “Un impacte de pilota que fa rebentar la melsa fa molt mal i ho fa a l’instant”, comentava un expert policial consultat per aquest diari.

Al mig dels aldarulls

També hi ha qui es pregunta què feia el cap de la Guàrdia Urbana al mig dels aldarulls i a quina distància estava dels agents per rebre un impacte tan fort, ja que les pilotes no es disparen contra els individus sinó contra el terra, perquè tenen un efecte dissuasori. A més, no s’entén que amb les constants comunicacions de Vilaró amb els comandaments dels Mossos no tingués coneixement de l’inici de la càrrega. Els més escèptics amb la versió que apunta a la pilota també expliquen que Vilaró no va aclarir l’origen del cop a l’hospital.

L’Ajuntament de Barcelona no va informar sobre la baixa del cap de la Urbana fins divendres, quan la lesió de Vilaró ja era vox populi.

Secretisme de l’Ajuntament

Va ser el mateix dia que la Generalitat ho va saber de manera oficial. Ni l’oposició ni els sindicats del cos ni les entitats de la ciutat entenen l’hermetisme per l’incident. L’alcalde Jordi Hereu ho va justificar dilluns dient que així ho ha volgut Vilaró.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: