El tambor de les Glòries comença a ser desmuntat

Juliol 9, 2008

L‘ajuntament tanca avui el pas de cotxes i vianants a l’interior de la plaça
La primera fase de la desconstrucció durarà fins al pròxim 24 d’agost

Albert Ollés (El Periódico)

Seguint, aquesta vegada sí, el calendari previst, l’Ajuntament de Barcelona començarà avui el desmuntatge de l’estructura del tambor viari de la plaça de les Glòries. Una operació històrica que significa el principi del final del polèmic escalèxtric construït el 1992 sota les ordres del llavors arquitecte en cap municipal, Josep Antoni Acebillo.

Ell ha mantingut sempre el caràcter provisional de l’obra, que va costar 17 milions de pessetes de l’època, cosa que s’evidenciarà ara en una ràpida operació de desconstrucció, dividida en dues fases. Aquesta actuació ha tingut com a pròleg el buidat del pàrquing i del dipòsit municipal de la grua instal.lats a l’interior del tambor. Tal com va avançar EL PERIÓDICO, els dos espais van tancar de forma definitiva la setmana passada, cosa que ha permès traslladar els vehicles a altres llocs pròxims.

ELIMINACIÓ DE RAMPES

La primera fase del desmuntatge, que es prolongarà fins al dia 24 d’agost, consistirà en l’eliminació dels talussos i les rampes interiors de l’anell entre els seus dos nivells, així com també de la façana interior i del forjat intermedi de la façana exterior. Per poder realitzar aquests treballs està tancada des d’ahir a la nit la circulació de vehicles i vianants per l’interior de la plaça. A l’anell superior es manté la circulació de cotxes d’entrada i sortida de Barcelona, però s’ha anul.lat el canvi de sentit que fins ara podien fer els cotxes en direcció Besòs.

Encara que no està previst cap tall de trànsit en les tres grans vies que convergeixen a la plaça de les Glòries, la Meridiana, la Diagonal i la Gran Via, l’ajuntament recomana utilitzar com a rutes alternatives per evitar retencions els pròxims carrers de Padilla i l’avinguda de la Diagonal mateix.

PLAFONS DE FORMIGÓ
Passat l’estiu, i després d’un breu parèntesi, començarà la segona fase (gener del 2009), amb un impacte visual més gran que la primera. En aquesta es desconstruirà una part de l’estructura, traient els plafons de formigó que formen la façana exterior. Aquesta fase durarà un mes i s’executarà en horari nocturn per reduir les afectacions de trànsit.

El resultat final del desmuntatge (pressupostat en 3,15 milions d’euros) serà una espècie de cilindre buit, amb les columnes i els creuers que les uneixen com a únic suport de l’anell viari superior. Així es quedarà l’estructura durant dos anys, a l’espera de l’enderrocament definitiu, quan es completi el trasllat del mercat dels Encants i es pugui redistribuir el trànsit de la zona.

Una vegada s’hagi construït el nou edifici que albergarà els Encants, ubicat en un solar pròxim conegut com El Bosquet, es podrà configurar la nova gran plaça quadrada delimitada pels carrers de Cartagena, Consell de Cent, Independència i Bolívia, unint els districtes de l’Eixample i de Sant Martí.

PARC URBÀ VERD

L’espai resultant, sense barreres físiques ni visuals, s’ha concebut com un parc urbà verd d’ús ciutadà. Per aconseguir aquest objectiu s’eliminarà una bona part del trànsit en superfície, soterrant la Gran Via al seu pas per la plaça. La reforma es completa amb la construcció de vivendes i d’equipaments.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: