Una enquesta de CiU diu que Trias guanyaria ara les eleccions a Barcelona

Juliol 4, 2008

És el primer cop des del 1999 que els convergents avancen el PSC en intenció de vot en un estudi propi

Ivan Vila (El Periódico)

Si ara hi hagués eleccions a l’Ajuntament de Barcelona, les guanyaria Xavier Trias. Això almenys és el que es desprèn d’una enquesta feta per encàrrec de CiU, una dada que faria arronsar el nas davant dels resultats, si no fos que aquest és el primer cop, des de l’any 1999, que els convergents guanyen en estimació de vot a Barcelona en una enquesta pròpia. L’estudi atorga a la federació nacionalista entre un 28,2 i un 29,2% dels vots, i al PSC entre un 26,5 i un 27,5%. En regidors, això es traduiria en el fet que CiU, que en té 12, n’obtindria entre 13 i 14, i els socialistes, que ara en tenen 14, en perdrien un o dos.

En els comicis del maig del 2007, el PSC va obtenir una ajustada victòria, amb un 29,9% dels vots i 14 regidors, sobre una Convergència a l’alça però que es va quedar a les portes del sorpasso electoral: els de Trias van pujar, però es van quedar quatre punts i mig per sota dels de Jordi Hereu (25,4%). Els resultats de l’enquesta, feta per l’empresa Gaps a 804 entrevistats entre el 21 i el 30 de maig, indiquen que Trias continua a l’alça i Hereu, a la baixa, fins al punt que canviaria el primer grup del ple. Una altra cosa serien les combinacions possibles, perquè l’enquesta no acaba d’aclarir el panorama: no només perquè la forquilla de regidors de CiU oscil•la entre 13 i 14 i la del PSC, entre 12 i 13, sinó perquè el PP, que en té 7, podria quedar-se igual o perdre’n dos; ICV-EUiA, que ara en té quatre, també podria quedar-se igual o guanyar-ne un, i ERC ballaria entre els quatre que també té ara i els sis regidors.

Hi ha més respostes que afavoreixen la tesi de la truita girada, i no només perquè Trias també avança per primer cop l’alcalde Hereu com a polític més valorat (el convergent obté un 5,5, i l’alcalde, un 5,2). Un 79,10% dels enquestats (gairebé set punts més que en l’enquesta feta per CiU el maig de l’any passat) es mostren d’acord amb la frase «A Barcelona cal un canvi», i el percentatge d’entrevistats que consideren que Barcelona ha millorat, un 34,9%, gairebé s’ha reduït a la meitat respecte de l’enquesta de fa un any, mentre que l’índex dels que creuen que la ciutat ha empitjorat ha passat del 22,3% registrat el maig del 2007 a un 36,4%.

Pel que fa al conflicte sobre les decisions del ple preses en contra del govern en minoria, i concretament en l’afer de la tala d’alzines per fer una nova muntanya russa al Tibidado, el 65% dels enquestats consideren que l’alcalde «ha d’obeir la majoria», i només un 28% opinen que ha de fer «el que consideri convenient». De fet, el 75,2% es defineixen en contra de la polèmica tala i un 73% estan a favor del recurs judicial de CiU contra la construcció de la nova atracció. Finalment, el 75,9% també es mostren a favor de la proposta de CiU de crear una T-Infant.
Potser esperonat pels resultats de l’enquesta, Trias ha convocat per avui una roda de premsa per presentar els eixos del que ell creu que ha de ser el canvi a Barcelona. Les dues accions, la difusió d’una enquesta de resultats triomfalistes i la convocatòria d’un acte per continuar alimentant la imatge de Trias de treballador incansable i alcalde vocacional, coincideixen amb l’embranzida que el bipartit municipal i els seus exsocis d’ERC han donat aquestes setmanes al procés per tancar un pacte que doni estabilitat al govern.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: