La Rambla pot trigar 10 anys a ser Patrimoni Mundial

Juliol 3, 2008

L’Ajuntament no té constància que el govern hagi presentat a Madrid cap candidatura
L’última paraula la tindrà el ministeri de Cultura

Maria Favà (Avui)

Ni l’Ajuntament de Barcelona ni el govern s’han mullat gaire per la candidatura de la Rambla com a patrimoni immaterial de la UNESCO. I encara menys Madrid.

A l’Ajuntament no li consta que el govern català hagi presentat cap proposta de candidatura davant del ministeri de Cultura. Per la seva banda, un portaveu de la conselleria va assegurar ahir a l’AVUI que la setmana passada la direcció general del Patrimoni Cultural va fer arribar la proposta al Consejo de Patrimonio Histórico.

Per optar a la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO en les seves diverses categories -cultural, natural, en perill, mixt o immaterial- cal estar en el que es coneix com la llista indicativa que elabora cada Estat membre i que és un inventari dels béns susceptibles de ser declarats patrimoni en un futur. La primera versió de la llista indicativa espanyola es va fer el 1984 i la segona el 2006, tot i que la UNESCO recomana que s’actualitzi cada deu anys. Ni en la llista indicativa del 1984 ni en la del 2006 hi ha la Rambla, que potser haurà d’esperar deu anys més per posar-se a la cua.

La Rambla, seguint el consell de Mayor Zaragoza, que va estar vinculat vint anys a la UNESCO, i els últims com a director general, es presenta en la categoria de patrimoni immaterial. En la reunió que l’any que ve es farà a París per resoldre les candidatures guanyadores, l’Estat espanyol proposarà el llenguatge silbo gomero, de les Canàries, el Tribunal de les Aigües de València i la dieta mediterrània, que és una presentació conjunta amb altres països.

Per si s’hi cola
Les reunions per a les declaracions del patrimoni immaterial es fan cada dos anys, i la següent serà el 2011. Si la Rambla hagués aconseguit colar-se a la llista indicativa, hauria de competir amb els castellers i potser amb la festa major de Solsona. Això si el govern català li dóna suport i el Consejo de Patrimonio Histórico la selecciona.

El regidor de CiU Joaquim Forn va avançar que el seu grup demanarà explicacions tant a l’Ajuntament com al Congrés de Diputats sobre la candidatura de la Rambla. Forn va afegir que el passeig “s’ha deixat caure i s’ha perdut per al ciutadà, que ja no hi passeja. S’ha convertit en un parc temàtic per als turistes i no sembla que hi hagi voluntat de res més. S’han promès moltes actuacions, però no s’hi ha fet res”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: